Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Her kriz bir fırsattır

Her kriz bir fırsattır

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana çok çeşitli saldırılara karşı büyük bir mücadele vermiştir. Türkiye’nin ekonomik tarihine baktığımız zaman kuruluş yılı olan 1923 yılından bu yana 16 adet ekonomik kriz yaşadığı söylenebilir. Yaklaşık bir asırlık süreç içerisinde 5 ya da 6 yılda bir ülkemiz ekonomik olarak sıkıntılara maruz bırakılmıştır.

Dış kaynaklı bu ekonomik sıkıntılar halkımızın güçlü iradesi, birlik ve beraberliği ile aşılmıştır. Şu anda yaşamakta olduğumuz ekonomik sıkıntıyı da en az zararla atlatacağımıza inancım vardır. Son zamanlarda yaşanan sıkıntının ateşi yavaş yavaş azalmaktadır.

Aslında yaşanan krizleri bir fırsata çevirmekte elimizdedir. Krizi bahane ederek işçi çıkartmak yerine bu krizi nasıl aşarız diye düşünerek, krizi fırsata çevirmekte mümkündür. Kriz bazen iyi şeylerin ortaya çıkmasına ve yeni bir atılım için ilk işarette olabilir.

Bunu bir örnekle anlatacak olursak, bilindiği gibi  Japonlar balığı çok sever. Kanada sahillerine gider balina bile avlarlar. Balık av sahasından  dolayı da sık sıkda Kanada ile araları açılır. Bildiğiniz gibi  suşi onların meşhur tatlarıdır. Japonlar dolayısıyla balıklardan çok hoşlandığı için balığın tadını iyi biliyorlar. Kanada’dan aldıkları balıkları ne yapıyorlar, avladıktan sonra buza atıp, getirip satıyorlar ama canlı balıkla, buza yatırılmış balık arasında korkunç bir kalite var ki var, ona göre fiyatlanıyor.

Bunun üzerine Japon girişimci şunu düşünüyor. Biz bu balıkları alıp, buza atmaktansa büyük bir akvaryum yapalım, bunların içine atalım diyor. Balıklar hakikaten canlı ama denizdeki gibi riski yok, stresi yok, balık canlı ama denizdeki gibi lezzeti yok. Japon girişimci   bunun üzerine diyor ki, biz bu balığa tat katmak için denizdeki stresi vermemiz lazım. Akvaryumun için kocaman bir köpek balığı atıyorlar. Köpek balığını atınca balıklar hareketlenmeye başlıyor, birazcık zayiat oluyor ama bu balıklar çok lezzetli oluyor, demek ki diyorlar stres yarıyor. Hem balığın fiyatı artıyor hem de lezzetli balık yiyorlar.

Yaşanan krizler aslına bakarsanız bizi de canlı tutuyor. Unutulmamalıdır ki, her kriz bir fırsattır. Bugün görmüş olduğunuz büyük firmaların çoğu kriz ortamında çıkmıştır.  Aslında yaşanmakta olan ekonomik kriz sadece bizi etkilememektedir. Çevremizde bulunan ülkelerin bir çoğu hatta dünya ülkelerinde de ekonomik kriz yaşanmaktadır. Ülkemizin etkilendiği krizin dünya ticaretinde de ciddi sıkıntılara yol açacağı bir gerçektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR