Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Gençlerimiz hazır mı?

Gençlerimiz hazır mı?

Artık günümüzde sistemler değişiyor, insanların öncelikleri değişiyor, istek ve ihtiyaçlarımızda buna paralel olarak değişiyor. 2023 hedefine doğru emin adımlarla ilerlemekte olan ülkemizde de bazı değişimler oluyor.

Ülkemizin gelişimi için çalışmalar yapılırken bazı gerçekleri de gözden kaçırıyoruz. Özellikle ara  eleman konusunda büyük açığımız bir gerçek. Hükümet ara  eleman konusunda her ne kadar çalışma yapsa da bunu fiiliyata geçirecek olanlarda hatalar yaşanıyor.

Bu hatalar kimi zaman gençlerden kimi zaman da işverenlerden dolayı olmaktadır. Bir kere gençlerimiz eğitim aşamasında, geleceğin genel müdürü ya da üst düzey yönetici adayı gibi tanımlamalar verilerek yetiştiriliyor.

Kendisini bu şekilde hayata hazırlayan gençlerimiz  kimlik karmaşası içerisinde mezun olduklarında hemen yükseleceklerini düşünüyorlar. Bu tarz bir eğitim yönlendirmesi ara eleman açığına vurgu yapmadığından dolayı, ara eleman açığını alanında yetersiz farklı sektörlerden devşirme çalışanlara bırakıyor.

İş verenler okullardan yetişmiş ara eleman ihtiyaçlarını artık devşirme olarak gidermeye çalışırken, okullu gençler ise işsiz olarak hayata küsmektedir. Gençler iş hayatında kendilerine iş bulamayınca da bazı olumsuzluklar olmaktadır.

Aslında ara eleman yetiştiren okulların eğitim verdikleri gençlere iş hayatının gerçeklerini açıklamaları, onların istedikleri makama gelmek için yoğun mesai harcamaları gerektiği söylenmelidir.

İş verenlerinde   gençleri sadece stajyerden ibaret görmesi ve verilmesi gereken hakları geçiştirmesi,  gençler üzerinde olumsuz biz baskıya ve isteksizliğe dönüşmektedir. Dünyanın yaşamış olduğu bu kuşak değişiminde sistemlerin de değişmesi kaçınılmaz iken, gençlere az şans verilip güvenilmemesi onlarda   hayal kırıklığı yaratmaktadır.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi iş hayatına hazırlamak ve onların üretime katkılarını sağlamak adına herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Okullardan tutunda, sosyal hayata ve iş hayatına kadar herkese görev düşmektedir. Gençlerin yer alacağı iş dünyasının çok daha üretken ve çok daha başarılı olacağı da kesindir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR