Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

“Gel” çağrısına uyalım

“Gel” çağrısına uyalım

Hazreti Mevlana’yı Anma Törenleri yarın başlıyor. Bu yıl 743. yıldönümünü yad edeceğimiz Mevlana Anma Törenleri, dünyanın dört tarafındaki insanları bir araya getiren ve onları  “gel ne olursan gel” vecizesi ile huzurunda toplayan uluslar arası bir organizasyondur.

 

İslamı en iyi şekilde ve herkesin anlayacağı şekilde yorumlayan Hazreti Mevlana, İslam inancını ruh, akıl ve sevgi eksende ele almıştır. Yaşadığı günlerden bu yana asırlardır insanlığın daha iyi ve doğru olması adına ilahi bir ışıktır.

 

Eskiden bugünlere kadar birçok kişiyi fikirleri ile etkilemiş, Bulunduğumuz dönemde kendisi yaşamsa dahi bizlere bıraktığı ölümsüz eserleriyle herkesi etkilemeyi başaran, boşluğa düşen Allah’ı arayan insanların yoluna ışık ve kılavuz olan Mevlana herkes için müstesna bir şahsiyettir.

 

Mevlana, aşkın, hikmetin ve başka tüm hoşlukların kemalidir. Bireylerin kalplerini saflaştırmış, gönüllerimizi coşturmuş, kalpleri Allah sevgisi ile doldurmuş bir velidir.

Tüm peygamberlerin temsilcisi şeklinde çalışmış, insanların daha huzurlu ve daha bilinçli bir İslam inancına kavuşması amacıyla hayatını sürdürmüştür.

 

Mevlana hazretlerinin eğitmiş olduğu tüm alimler akıl ile inancın sentezini başarıyla yaparak Allah katında mertebelerini yükseltmeyi başarmışlardır. Özellikle Mevlana insanları çok severdi. İnsanlar Allah’ın dünyada tecelli ettiği varlıklardır. İşte bu sebeple insanları çok sever. Onun yoluna düşen kişiler bilgeliğe ve yüksek ahlaka ulaşır. O bir düzenin temsilcisidir. İnsana ulu olmayı aşılayan hal abidesidir.

 

Peygamberimizin “İnsan, yaratılmışların en şereflisidir.” sözünü uygulayarak insanları çok sevmiştir. Sevgi ve hoşgörünün en önemli temsilcisidir.Mevlana’ya göre varlık ölüm ile ölümsüzlüğün, iyi ile kötünün  bir bedende tecelli etmesiyle oluşmaktadır.

Bir rubaisinde şu şekilde bahsetmektedir: “Suret suretsizlikten oluştu. Varlık peteğini ören arıdır. Arıyı bedene getiren, mum ile petek değildir. Arı biziz, biçim ve çokluk yalnızca bizim imal ettiğimiz mumdur. Şekil ile cisim bizlerden vücuda geldi. Biz onlardan değil; şarap bizden sarhoş oldu, bizler şaraptan değil.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR