Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Biraz daha dikkat lütfen

Biraz daha dikkat lütfen

Artık eskisi gibi elinde süpürge ile sokakları ve caddeleri süpürenler yok. Bunun yerine küçük süpürme araçları aldı. Caddenin bir başından girip kaldırım kenarlarını süpürerek, diğer başından çıkıyor. Belediyeler temizlik konusunda büyük mesafeler almış durumda.

 

Ancak belediyelerin  sokak ve caddelere gösterdiği itinayı, maalesef bizler gösteremiyoruz. Bizler artık sadece kirleten olduk çıktık. Artık her sokakta birer çöp bidonu olmasına, cadde üzerinde iki adıma bir çöp tenekesi olmasına rağmen bizler hala etrafı kirletmek konusunda azami gayret gösteriyoruz.

 

Belediyelerin koyduğu çöp bidonlarının yanına kadar gidiyor, ama çöpümüzü dışarı bırakıyoruz. Aynı şekilde soba yakanlarımızda küllerini kül bidonu yerine yerlere silkeliyor.

Sokak ve caddelerde sağa sola bir bakalım kimilerinin diplerinde çöp yığınları, kimilerinin sönmemiş  curuf atılması sonucu delik deşik parçalanmış çöp yığını, içler acısı. 

 

Bir başka görüntü kirliliği de sigara izmaritleri. Sokakları gezerken kaldırım dipleri. Kapalı mekanlarda başlayan sigara yasağı kapı önlerinde içimlere neden oldu. Sigara tiryakileri sokağa fırlatıp geçiyor. Hatta evinizin önüne çekilen aracın küllüğü dökülüp gidiyor. Caddeler farklı mı? Oralar da aynı.

 

 

İnsanlar sadece evlerinin önünü değil oturdukları yerleri de kirletiyor. Havaların biraz ısınması ile parklara akın edenler, yedikleri çekirdeğin kabuklarını ortaya atmaktan büyük zevk alıyor galiba. Özellikle Alaaddin Tepesi ve Kültürpark’ta bunu görmek mümkün.

 

Her şeyi belediyelerden beklemek olmuyor. Birazda insanın içinden gelmesi lazım. Yedikleri şeylerin kabuklarını bir poşet içine toplamak, içilen sigara izmaritlerini bir çöp kutusuna atmak bu kadar zor mu? Bunlar insanlığın ve toplumsal yaşamanın bir gereğidir. Başkalarının hakkına saygı duymaktır.

 

Bir turist gittiği şehrin önce temizliğine bakar. Caddeleri ve sokakları temiz olan bir şehre daha çok turist gelir ve o şehrin reklamı her zaman güzel olur. Bütün bunların dikkate alınarak çevreye daha saygılı olmalıyız. Bu aynı zamanda bizim ve geleceğimiz içinde gereklidir. O yüzden biraz daha dikkat diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR