Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Arkadaş seçerken dikkat!

Arkadaş seçerken dikkat!

Gençlik, sadece ailesinin değil ülkesinin geleceğidir. İyi yetişmiş bir genç, bulunduğu ortamı da yüceleştirir ve güzelleştirir. Günümüzde gençler ve çocuklar, hırslarını, intikamlarını en çok arkadaş ortamında açılır. Suça bulaşan çocukların ve gençlerin aileleri ile görüşüldüğünde, konuşulduğunda hiç bir haberi olmadığından, kendilerine danışılmadığından söz etmektedirler.

 

Ailenin önemli sorumluluklarından biride sadece çocuğu büyütmek, yetiştirmek değil onun sağlıklı bir çevre oluşturması içinde çalışmalıdır. Okulunu tercih ederken, duracağımız evi tercih ederken, orada çocuğun geleceği ve gelişiminde iyi arkadaşlıklar kurabilir mi, gelecek vaad ediyor mu? bunların üzerinde düşünmeliyiz. Hangi ortamda olursa olsun iyi geliştirilen arkadaşlık ilişkisi mutlaka meyve verir.

 

Günümüzde kaderine terk edilmiş, kendi haline bırakılmış bir gençliğimiz var, bir arkadaşlık ilişkimiz var. Hiç bir kriter koymadan sadece menfaat merkezi geliştirilen bir arkadaşlık ilişkileri var. Arkadaş, kişinin arkasını tutan, onu tehlikelerden koruyan,onun göremediği noktalardan kurtaran kişi demektir.

 

Dostluk ( arkadaşlık) ilişkilerinde arkadaş seçerken : Birincisi bende olmayan özellikleri bana kazandıran kişi olmalıdır. İkincisi seçtiği arkadaş nitelikli olması ( çok olması değil ) kaliteli sağlam arkadaşlık çevresi oluşturmaktır. Cenabı Allah güzel arkadaşlar seçebilmeyi ve bize güzellikler katacak çok arkadaşlar nasip etsin.

 

Yakın olmanın, iyi olmanın , iyi arkadaşın faydası hakkında bir misal ; Mersin, Anamur da yeşil, ham, olmamış bir kasa muz hediye edilir. Bunun nasıl yeneceği muz yetiştiricisine sorulduğunda, bu muzların olgunlaşmış sarı elmanın yanında ışık almaması şartıyla iki üç gün içersinde karanlıkta, o ham muzun tatlı ve olgunlaşıp yenme kıvamına geldiği ve uygulamanın da böyle olduğu görülmüştür. Yani muzda olmayanın, elmada olandan faydalanarak olgunlaşmasını ve güzelleşmesini sağlıyorsa bundan hisse alınması gerekmektedir.

 

Bir bitki bile yan yana gelince bir birini güzelleştiriyorsa, insan kendisinde olmayanla olgunlaşacağını düşünmeli ve bu yolda gayret göstermelidir. Kışkırtmak değil güzelleştirmek. Ayağını kaydırmak değil, ayağına sahip çıkmak,korumak ve kollamak dostluğun arkadaşlığın ana ilkesidir.

 

Allah bizim göremediğimiz tehlikelerden bizi kurtaracak arkadaşlar nasip etsin. Özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza iyi çevrelerde bulunmayı iyi arkadaş ortamlarında bir ömür geçirmeyi nasip etsin diyoruz ve bunun içinde çabalamak, emek vermek gerekiyor. Ev alacağımız kadar, arabaya özendiğimiz kadarda çocuklarımızın çevresine ve o çevreyi oluştururken de özen göstermeliyiz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR