Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Anketlerde “Cumhur İttifakı” önde

Anketlerde “Cumhur İttifakı” önde

31 Mart yerel seçimler öncesinde yapılan anketlerde Ak parti ve MHP’nin yaptığı ve sonradan BBP’inde katıldığı “Cumhur İttifakı” uzak ara önde görülüyor. Bir araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre yerel seçimlerle ilgili olarak vatandaşa bir çok soru soruldu.

Anket sonuçlarına göre  24 Haziran 2018 genel seçimlerinde AK Parti’ye oy veren seçmenin yüzde 17.88’i yerel seçimde tekrar AK Parti’ye oy vermeyeceğini söylüyor. CHP’li seçmenin yüzde 13.13’ü de yeni parti arayışına gireceğini belirtiyor.

Bu yerel seçimlerde oy kaymasında en büyük etkinin ekonomik veriler olduğu vatandaşlar tarafından ifade ediliyor. Ankete katılanların  yüzde 77.86’sı Türkiye’nin ekonomik bir kriz içinde olduğunu düşünüyor. Yine aynı ankete göre krizin en büyük gerekçesi olarak yanlış ekonomi yönetimi olduğunu savunanların oranı yüzde 57.89.

Seçmenin yüzde 46.48'i kriz nedenleri arasında dış güçlerin müdahalesini görürken, araştırmaya katılanların yüzde 33.42’si ise ülke içindeki ekonomik güçlerin spekülasyonunu kriz gerekçesi olarak görüyor.

Vatandaşlara partilerine olan sadakatinde sorulduğu ankette, İyi Parti yüzde 87.30, CHP yüzde 86.87, HDP yüzde 86.41, MHP yüzde 82.47, AK Parti yüzde 82.12 şeklinde sıralanıyor.

Muhafazakarlar Ak Parti,  Atatürkçüler CHP diyor Kendisini “Milliyetçi” olarak niteleyen seçmen, önümüzdeki Pazar günü yerel seçim olsa AK Parti’ye oy vereceğini belirtiyor. Milliyetçi seçmenlerden yüzde 38.83’ü AK Parti’ye, yüzde 25.99’u MHP’ye, yüzde 10.78’i İYİ Parti’ye, yüzde 5.86’sı CHP’ye, yüzde 2.06’sı da HDP’ye oy vereceğini söylüyor.

Muhafazakarların yüzde 80.26’sı ise AK Parti’ye oy vereceğini belirtiyor. MHP’ye oy vereceğini söyleyen muhafazakarlar yüzde 3.16’da kalıyor. Kendisini Atatürkçü olarak niteleyen seçmenlerin yüzde 79.54’ü CHP’ye oy vereceğini söylüyor.

Ankette  ayrıca eğitim durumlarına bakıldığında lisans ve lisansüstü seçmenler CHP’ye oy veriyor. Lise, ortaokul, ilkokul mezunu, okur yazar olan ve okur yazar olmayan seçmen de AK Parti’yi tercih ediyor.”Cumhur İttifakı”nın  vatandaşlar tarafından benimsendiği ve “Millet İttifakı”na göre daha çok teveccüh gördüğü de bir gerçektir.

Özellikle son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu miting ve açılış törenlerindeki sözleri ile ekonomideki son gelişmeler göz önüne alındığı zaman “Cumhur İttifakı”nın ipi göğüslememek için hiçbir sebebi olmamaktadır. Bakalım bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR