Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

Dünyanın bütün ülkelerinde şenlik içerisinde ve büyük bir heyecanla kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ülkemizde de sakin bir şekilde kutlandı. Bundan önceki 1 Mayıs’larda yaşanan gerilimin aksine sakin bir şekilde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde  çalışanlar meydanlarda gönüllerince eğlendiler.

Her yıl 1 Mayıs yaklaşırken yaşanan tartışmalar ve gerginlikler bu sene yaşanmadı çok şükür. Sendikalar ülkemizin değişik şehirlerinde üyeleri ile birlikte çalışanların bayramını kutladılar. Aynı şekilde her ilde de değişik törenler yapılarak çalışanların bayramı kutlanmış oldu.

Taşeronların devlet kadrolarına geçmesinin ardından kadroları daha da kalabalıklaşan sendikalar, adeta meydanları inlettiler. İşçinin sosyal ve ekonomik haklarını dile getiren sendikalar, insanca ve medeni bir şekilde yaşamak için mücadelelerine devam ettiler.

Türkiye’nin  çalışma hayatında bazı yeni ve radikal düzenlemeler yapılması gerçeği bu 1 Mayıs’ta yine dile getirildi. Sendika başkanları meydanlarda  Türkiye’nin işçi ölümlerinde Dünya’da 3’üncü sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise 1’inci sırada olduğunu söyleyerek bu utancı daha fazla yaşamamamız için gerekli tedbirlerin alınmasını dile getirdi.

Türkiye'de her gün yaşanan yaklaşık 200 iş kazası ve bu kazalar sonucu ortalama 4 kişinin ölmesinin nedenlerini tartışmamız gerektiğini söyleyen sendika başkanları, ayrıca Türkiye’de binlerce işçi ailesinin kaybettiği canların en acı maliyeti bir yana, ufacık kayıpların hesabını yaparken iş kazaları yüzünden devletin yıllık 40 milyar lira mali kaybını önlemeyi konuşmamız gerekmez mi diye  acı bir gerçeği dile getirdiler.

Artık büyük gökdelen inşaatlarında metrelerce yüksekten düşerek hayatını kaybeden işçilerin olduğu bir ülke olmak istemiyoruz. Şantiyelerde yanarak hayatını kaybedenlerin olduğu bir ülkede, bakımsız asansöre, çürük inşaat iskelelerine çıkarılan, kasksız, halatsız ve iş güvenliği olmayan yerlerde çalıştırılan işçilerin bulunduğu bir ortamda çalışmak istemediklerini söylediler.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde  çalışan çocuk işçiler istemediklerini ve ücret dağılımında adalet istediklerini söyleyen sendikaların sözlerinde ne kadar duracağını zaman içerisinde göreceğiz. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, bu gün  çalışmak zorunda kalan biri olarak kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR