Mine Baykal

Mine Baykal

En önemli içeceğimiz “SU”

En önemli içeceğimiz “SU”

Su, insan yaşamında en önemli yere sahiptir. Bütün canlıların yaşamını sürdürebilmesi ve vücut sağlığı için su tüketimi şarttır. Bir insanın vücut ağırlığının ortalama %50-70’ini su oluşturmaktadır. Bu oran kişinin yaşına, kilosuna, boy uzunluğuna ve fiziksel aktivite derecesine göre değişmektedir.

Peki nedir bu su içmenin faydaları onlardan bahsedelim. Öncelikle su hayattır. Su besin öğelerini hücrelere taşır ve hücredeki metabolik atıkların vücuttan atılmasını sağlar. Organların düzenli çalışmasını sağlar ve kan dolaşımına katkı sağlar. Kalp ve damar fonksiyonlarını korur. Yapılan bir araştırma sonucuna göre, günde 5 bardaktan fazla su içen insanların kalp krizi riskinin, günde 2 bardak içenlere göre %41 oranında daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak dengeler. Enfeksiyonlarla savaşır özellikle böbrek taşı oluşumuna neden olabilecek maddeleri engellemede katkısı bulunmaktadır. Cildin nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Vücut ısısını ayarlar. Vücudun eklem yerlerindeki kayganlığı oluşturarak aşınmaları engeller.

Günlük su tüketimine bakılacak olursa, bol su içiniz terimini kullanılınca akla çeşitli rakamlar gelmektedir fakat suyun yararları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır. Günlük içilmesi gereken miktar kişiden kişiye (yaş, cinsiyet, kg, fiziksel aktivitesi gibi faktörler) değişmekle birlikte ortalama 2-2,5 lt su tüketimi doğru olacaktır. Fazla su tüketimi ise su zehirlenmesine neden olabildiği gibi komaya kadar sebep olabilmektedir. Vücudun sağlık dengesi için içilen su miktarına dikkat edilmelidir. Suyun azı da fazlası da zararlı olduğu unutulmamalıdır.

Suyun kilo konusunda nasıl bir etkisi vardır peki?.. Su içmek kilo vermenize yardımcıdır fakat dengeli ve sağlıklı beslenme ile bu etki sağlanabilmektedir. Araştırmalara göre, susama hissi ile yeme(acıkma) hissi karıştırılmaktadır. Gerçekten açlık yoksa su içerek vücudun tepkisine yanıt verilmelidir. Aksi taktirde açlık olmadığı halde su yerine yemek yenilirse fazladan kalori alımın sebep olarak kilo artışına neden olmaktadır. Suyun aynı zamanda iştahı baskılayıcı özelliği de önemli bir husustur. Hatta yapılan çalışmalarda yemeklerden 1,5 saat önce su içmenin, diyet yapan bireylerin daha az kalori aldığı ve %44 daha fazla kilo vermesine yardımcı olduğu görülmüştür.

Vücudumuzun anahtarı ve vazgeçilmesi sudur. Günlük su tüketmeye gerekli özeni göstererek sağlıklı günler dilerim..

Sağlıkla kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mine Baykal Arşivi

Ödem

06 Aralık 2022 Salı 00:32
SON YAZILAR