Kibar Özcan

Kibar Özcan

Uyku bozukluğu nedir? Nedenleri nelerdir?

Uyku bozukluğu nedir? Nedenleri nelerdir?

Uyku, tüm insanların zihinsel ve fiziksel anlamda dinlenmesi için her gün tekrarlaması gereken biyolojik bir süreçtir. Genel anlamda uyku gündelik yaşamda bizlerin yorulan zihnine ve bedenine dinleme süresi vermesi, yenilenmesini sağlamasıdır. Kişilerin yaşam kalitesi üzerinde de büyük ve etkin bir rol oynayan uyku, güne zinde başlamak içinde önemlidir. Bir çok kişinin psikolojik ve fizyolojik hastalıklar yaşamasının nedeni uyku bozuklukları olabiliyor.

Uyku verimi sağlayan kişilerde uyku bozukluğu ortaya çıkma olasılığı düşük olurken kişilerin uyku süreleri içerisinde bulundukları yaşa, gündelik hayatlarının yoğunluğuna, alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Bilimsel olarak bu uyku süresi yaşa ve yaşam değişkenlerine bağlı olarak uyku gereksinimi 5-10 saat arası olabilmektedir. Uyku bozukluğu yaşayan kişilerde ise bu gereksinim iki farklı uçta olabiliyor(çok uyuma ya da uyuyamama…) bu nedenle çeşitli uyku bozukluğu türleri ortaya çıkmaktadır.

Bunlar: (Uyku Bozukluğu Türleri)

•İnsomnia(Uykusuzluk) bazen nedeni uyku apnesidir.

•Hipersomnia ( Aşırı Uykululuk)

•Huzursuz Bacak Sendromu

•Uyurgezerlik

•Uyku Felci

•Rüya Sıkıntı Bozukluğu’dur.

Uyku bozukluğu yaşayan kişilerde sebepler değişse de gerekli uyku miktarı sağlıklı bir şekilde karşılanmadığı için sürece yoğun olarak şu belirtiler de eşlik eder:

-Stres hormonu artar.

-Vücudun hastalıklara karşı direnci düşer.

-Psikolojik rahatsızlıklara olan direnç azalır.

-Görme, konuşma bozuklukları oluşabilir.

-Sinir, tahammülsüzlük artar.

-Gündelik iş verimi düşer.

-Dikkat problemleri yaşanmaya başlanır.

-Nefes alıp verişte değişimler meydana gelebilir.

-Kas gücü düşer.

-Unutkanlık yaşanmaya başlar.

-Sirkadyen ritmin bozulması nedeniyle regl döngüleri, vücudun ısı, hormon salımında da belirgin değişiklikler meydana gelir.

Bu sorunları yaşıyorsanız muhakkak bir uzmana görünmelisiniz. Bu süreçte uyku bozukluğu sonuçları kadar nedenleri de önemlidir. Uyku bozukluğuna yol açan nedenler, çeşitli ve birbirinden farklı olabilir. Kişi için yeterli uykunun alınamaması ya da uyku verimi yaşanamaması, bir çok fizyolojik ya da psikolojik problemden kaynaklanabilir. Bu rahatsızlıklar biyolojik kökenli, ya da başka fizyolojik hastalıkların sonucuna, alkol madde kullanımına bağlı ve “idiopatik” denilen yani sebebi bilinmeyen nedenlere de bağlı olabilir. Bu problemlerin uzmanlar tarafından doğru şekilde tespit ve tedavi edilmesi elzemdir.

SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR