Kibar Özcan

Kibar Özcan

İş ve yaşam dengesi nasıl sağlanır?

İş ve yaşam dengesi nasıl sağlanır?

Günümüzde en sık karşılaşılan problemlerden biri iş ve yaşam arasında tükenmişlik hissi yaşamak, bu hisle mücadele etmek, denge sağlamak ve öncelikleri belirlemektir. Dengeli bir iş yaşamına sahip olmak bilinenin aksine sadece zamanında ile gidip zamanında dönmekten daha fazlasıdır. Dengeli bir sürecin başlaması için ilk olarak yaşamsal öncelikler belirlenmelidir. Hem iş hayatında hem sosyal yaşamda öncelikler belirlenip bu önceliklere göre eyleme geçildiğinde sorun azalacaktır.

İş-yaşam dengesini sağlayabilmek sosyal hayatta olduğu kadar iş yaşamında da verimli olmayı, daha üretken olurken aidiyet duygusu beslemeyi, stratejik ve somut çalışmayı beraberinde getirir. Bu şekilde yapılan işler maddi ve manevi olarak daha büyük bir haz uyandırma potansiyeline sahiptir.

İş-Yaşam Arasında Denge Sağlamak İçin Yapılması Gerekenler?

1- Çalışırken Boşluklar Oluşturulmalıdır. Çalışma esnasında kişinin yaptığı işe bağlı olarak kısa veya uzun molalar vermesi ve bu molalarda esneme hareketleri, hafif yürüyüş, kişiye zevk veren şeylerle uğraşılması sağlanabilir.

2- Stratejik Çalışılmalıdır. Kişi öncesinde iş hakkında doğru bir planlama yaparak ilerlemelidir. Bu durum hem zamansal anlamda olumluluklar sağlar hem de düzenli bir ilerleme sağlayarak hata yapma payını azaltır.

3- İş, İşyerinde Kalmalıdır. İşten ayrılamama, çalışanların doğurduğu fazla iş yükünden kaynaklanan büyük bir sorundur. Sosyal yaşam kalitesini en çok düşüren durumlardan biridir. Zihinsel olarak da fiziksel olarak da mesai sonrası çalışmaya devam etmek kişiyi uzun vadede olumsuz etkilemektedir.

4- Sosyal Aktivitelerin ve Kişinin Kendisini Ödüllendirdiği Tatillerin Olması Gerekmektedir. Kişilerin kendilerine ayırdıkları zaman bir tercih değil zorunluluktur. Zihnin ve bedenin ihtiyaçları dinlenmez ve karşılanmazsa eğer sonuçları psikolojik olarak olduğu kadar fiziksel olarakta olumsuz yönde sonuçlanabilir.

Çalışmak, iyi oluş haline katkı sağlayacak bir durumdan, kötü olmayı sağlayan yegane unsur haline gelmemelidir. Kişinin yaşamsal uğraşları olması gerektiği gibi bu uğraşları dengeli yaşayacak de vardır rutinlerinizdeki ufak değişimler sizleri daha iyi hissettirecektir…

SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR