Kibar Özcan

Kibar Özcan

Depresyon hakkında doğru bilinen yanlışlar

Depresyon hakkında doğru bilinen yanlışlar

Yine depresyona mı girdin? Bu kadar dert etme depresyona mı gireceksin? Depresyondan çıktın artık… Günümüzde bu ve buna benzer bir çok ifadeyi sık duyar hale geldik. Peki depresyona girmek ya da çıkmak diye bir şey var mı? Bu durum bilinçli olarak yönetilebilir mi?

En yaygın patolojilerden biri olan depresyon bir duygu durum bozukluğudur. Özellikle kadınlarda görülme sıklığı, erkeklere göre daha fazladır. Depresyon ani duygu iniş çıkışları ile ölçülebilecek ve tanı alınabilir bir durum da değildir.

Depresyon, beyni etkileyen bir hastalıktır. Beynin belirli alanlarında ortaya çıkan kimyasal dengesizlik hastalığa neden olabilmektedir. Özellikle serotonin düzeyinde dengesizlikler gözlemlenir. Depresyon aynı zamanda majör depresfif bozukluk ve aynı zamanda klinik depresyon olarak da bilinmektedir. Depresyon kişide zamanla ortaya çıkmaktadır. Belirtiler genellikle karamsar ruh hali ve uyku bozuklukları ile belirir ve zamanla kişinin hayatını olumsuz etkiler. Depresyon belirtileri olan kişiye uzman tarafından depresyon tedavisi uygulandığı zaman kişi ilk bir ay içerisinde olumlu yönde değişir. Depresif davranışlar sergilenmesi günlük yaşamda normaldir fakat bu duruma depresif ruh hali demek daha doğrudur. Halk arasında kullanılan depresyon aslında hastalık olan depresyonu değil depresif tavırların sergilenmesini karşılık gelir. Aksi halde depresyon sanıldığı gibi basite indirgenecek bir durum değildir. Depresyon türleri kendi içinde de sınıflandırılmaktadır.

-Maskeli depresyon

-Gülümseyen ve atipik depresyon

-Yaşlılarda ve menopoz sonrası depresyon

-Distimik depresyon

-Doğum sonrası depresyon

-Çocuklarda ve gençlerde depresyon

-Postpsikotik depresyon

-Organik nedenlere bağlı depresyon

Depresyon, kişinin “kendisinin üstesinden gelebileceği” basit bir durum değildir. Uzman yardımı almadan tedavi altına alınması güç olan bir süreçtir. Depresyon kısa zamanlı mutsuzluk de hali değildir. En az 2 hafta süreyle çökkün duygu durum ve isteksizlik, haz alamama olmalıdır üstelik ardışık olarak tanı kriterlerinden en az 5 tanesinin sağlanması gereklidir. Depresyon olabilmesi için uzun süreli duygu durumlarında bir problem yaşanması gerekmektedir. Depresyon tedavisi uzman psikiyatrist tarafından yapılır. İlaç takviyesi ile birlikte psikolojik destek almak süreci daha kolay geçirmek için önemlidir. Genellikle büyük oranda başarı elde edilir.

Bir hastalık olarak Majör Depresyon, beynin işlevlerinde bozulma ve düzensizliklerin yansıması olarak duygu, düşünce, davranış ve bedensel işlevlerde bozulmanın ortaya çıktığı belirtiler bütünüdür. Her hastada tüm belirtiler bir arada olmayabilir ya da atipik olabilir. Uzman görüşü önemlidir.

Depresyonun Belirtileri

• Karamsar ve kederli duygu-durumu

• Kötümser düşünce içeriği

• Umutsuzluk

• Çaresizlik hisleri.

• Hayattan zevk alamama

• Günlük hayatta her konuda ilgi kaybı yer alır.

• Kişi günün çoğunda, özellikle sabahları depresiftir. Beraberinde boşluk hissi olur ve her şey anlamsız gelebilir.

• Motivasyon kaybı nedeniyle gelecekle ilgili hedef belirleyebilmek ve hedefe odaklanabilmek güçleşir.

• Kaygı ve korkular da bulunabilir. İç huzursuzluğu ve gerginlik hisleri olabilir. Hüzünlü duygu duruma eşlik eden ağlama olabileceği gibi bazı hastalar ağlayamamaktan şikâyetçidir.

• Geçmişte yaşanmış olumsuz olaylar sık sık akla gelmeye başlar, pişmanlık hissi yoğunlaşabilir.

• Şimdiki zamanda ise hasta kendini sürekli değersiz, yetersiz, ya da suçlu hisseder kendine ve çevreye güvenmekte zorlanır.

• Alınganlık artar.

• Yalnızlık hissedilebilir.

• Gelecekle ilgili olumsuz düşünceler olabilir.

• Düşünce yavaşlayarak konuşmanın da yavaşlamasına ve azalmasına neden olur.

• Unutkanlık olur. Dikkat bozulabilir.

• Yeni bir şeyler öğrenmek güçleşir. Enerji düşer, kişi çabuk yorulur.

• Uykuya dalmak zorlaşabilir. Gece boyunca uykuda bölünmeler ya da sabaha karşı yorgun bir şekilde uyanma ve tekrar dalamama görülebilir. Tersine, uykuya meyil ve uyku süresinde uzama da olabilir.

• İştah azalması ve kilo kaybı olabileceği gibi aşırı yemek yeme ihtiyacı da olabilir.

• Ağır durumlarda kişi kendine zarar verme planları yapabilir ya da zarar verebilir. İntihar düşüncesi /planı / girişimi olabilir.

Depresyon en sık görülen duygu durum bozukluğudur, yukarıdaki belirtilerin bir kaçını yaşadığınızda eğer işlevsel bir kaybınız yoksa bu duruma hastalık değil depresif ruh hali demek daha doğru olabilir fakat belirli bir sürede (en az 2 hafta) bu belirtilerin en az 5 tanesi yaşanıyor ve bu gündelik yaşamda işlerinizi yapmanızı engelliyorsa uzman yardımı almanızı öneririm. Unutulmamalıdır ki depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır; sosyal çevre, aile desteği ve en önemlisi bireysel çabanız ile birlikte uzman yardımı aldığınız takdirde olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR