Halime Bilgin

Halime Bilgin

Köpekler Yasa Tasarısında

Köpekler Yasa Tasarısında

Osmanlı tarihimizde dahil Türkiye devleti kuruldu kurulalı ilk defa böyle bir konu meclise gelmiştir herhalde. Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamaya göre, ülkemizde dört milyon başıboş köpek varmış. Ortalarda dolaşan haberler ise on milyon civarında.

"Gelişmiş hiç bir ülkede bu kadar başıboş köpek yok. Bize merhamet adı altında gelmeyin"

Ne kadar doğru söz. Gerçekten de gelişmiş ülkelerde hiç yok. Hayvan hakları adı altında insan hakları ihlal edilmiş durumda. Son üç yılda 500 yakın insan köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş. Üstelik savunmasız çocuklar bunların başında geliyor.

Fransa'da bırakın başıboş köpek görmeyi, parklarda veya kamuya ait herhangi bir yerde sokakta köpeklerin tasmasız dolaşması yasak.15 Nisan'dan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenleme kapsamında, tasma takmadan köpeğini gezdirenlere 750€ para cezası uygulanacak.

Ülke genelinde sokağa bırakılan hayvanlar veya ihbar edilen sahipsiz hayvanlar toplanarak bakım merkezlerine götürülüyor. Orda çip ya da dövme ile zorunlu kimlik numaraları bulunup bulunmadığına bakılarak hayvanların sahiplerine ulaşılmaya çalışılıyor. Sahiplerine 8 gün içinde ulaşılamıyorsa hayvanlar barınaklara götürülüyor. Eğer barınaklarda yer yoksa uyutuluyorlar.

Birde Fransa'da yasalar gereği, evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak, bu kanunu ihlal edenler 3 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası alıyor.

Diğer batı ülkelerinde de bu durum çok farklı değil aşağı yukarı aynı şekilde işliyor. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok.

Eğer batı örnek alınıyorsa ve hayvan hakları savunuluyorsa bunlarda alınsın.

Ayrıca hayvan hakları savunucuları köpeklere gösterdiği merhameti hayatını köpekler tarafından kaybeden insanlara da göstersinler. Ülkemizde tuhaf olan bir durum var ki her şey anında siyaset ve politika konusuna dönüştürülüyor.

Artık bundan vazgeçerek sorunlara çözüm odaklı bakmak toplumu korumak ve bu konuda yapılmış çalışmalardan faydalanmak gereklidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halime Bilgin Arşivi