Ferit Hepokur

Ferit Hepokur

Savaşa hayır

Savaşa hayır

Son günlerde her birimiz Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilim ile yatıp kalkıyoruz. “Mevzunun bizimle ne ilgisi var?” diye düşünmeyin. İlgisi var. Yarın, öbür gün bu konu ile ilgili daha fazla yazılır, çizilir o yüzden ne ilgisi olduğuna bugün değinmeyeceğim. Öncelikle, “Savaşa hayır” diyoruz.

Dünya, “Savaşa hayır” diyor. Neden? Barışın seslendirilmesinin en önemli nedeni savaştır da ondan. Kimse öyle bir acı çekmek istemez. Yerinden yurdundan olmak istemez. Dolayısıyla barış ve savaşın ikiz kardeş olduğunu söyleyebilmemiz mümkün. Rusya, Ukrayna’ya girdikten sonra tüm dünyaya bunu hatırlattı. Hemen herkes Putin’e adeta nefret ve öfke kusuyor. Ayrıca herkes, “Ukrayna’nın yanındayız” diyor. Bunun önemi var mı ya da yok mu onu da önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde göreceğiz. Ancak birçok kişi gibi benim de gördüğüm şey, Ukrayna’nın yalnız bırakıldığı ve NATO’nun ne kadar ‘boş’ bir yapı olduğudur. Avrupa Birliği de öyle. Halbuki, Ukrayna onlara güvenmişti…

Öte yandan başlayan bu gerilim, kriz veya adına ne diyorsanız, dünya üzerinde bir istikrarsızlığı da ortaya çıkardı. Ekonomisi pek de iyi olmayan ülkeler bu savaştan olumsuz yönde etkilendi. İşin bir de doğal gaz yönü var. Doğal gaz rezervi bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Ukrayna’nın bu durumda olması doğal gaz konusunda sıkıntı oluşturacaktır. Dolayısıyla Rusya’nın bu harekatı sürdürmesi küresel sorunlara yol açacaktır. Ayrıca kendileri de bu işten olumsuz etkileniyor. Onun için Rusya harekatı sürdürdüğü şu süreçte müzakere için masaya oturuyor.

Türkiye açısından baktığımız zaman şöyle bir görüntü var; Rusya’nın Suriye’de etkili olması ve Karadeniz’e birçok bölgeden hakim olması Türkiye’yi kıskaca alma görüntüsünü oluşturuyor. Ayrıca Türkiye’de doğal gaza gelen zamların yanında bir de savaşın etkisi vatandaşlara olumsuz bir şekilde yansıyacaktır ilerleyen dönemlerde. Neticede Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yürüttüğü harekatta enerji santrallerini hedef alması yeni bir darboğazın oluşmasına neden olacak gibi görünüyor.

Allah sonumuzu hayır etsin demekten başka elimizden gelen pek de bir şey yok. Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ferit Hepokur Arşivi
SON YAZILAR