Ferit Hepokur

Ferit Hepokur

Sanırsın Hindistan

Sanırsın Hindistan

Hayatta hepimizin şikayetçi olduğu bazı hususlar var. Bunlardan kimisi ortak. Şimdi bu ortak hususlardan birine elimden geldiğince, bilgim nispetince değineceğim.

Özgürlük diye bir kavram var şu dünyada. İnsanların yanlış anladığı. Birbirinin hakkına, alanına müdahale etmekten çekinmediği. Herkes bundan muzdarip. Herkes saygı istiyor, bekliyor ama saygısızlık gırla gidiyor. Bu özgürlük işinin doğrusu şu; toplumda yaşayan bireyler birbirlerinin özgürlük alanına müdahale etmemeli. Burada hepimiz hemfikiriz. Ben diyorum ki; bir başka kişinin özgürlük alanına müdahale eden bireyler engellenmeli. İnsanların hakkını, hukukunu çiğnetmeyen adil bir otorite olmalı. Bu adil otorite milletin iradesini hakkıyla temsil eden güç olmalı. Bu güç nedir diye baktığımız zaman aklımıza ilk olarak devlet geliyor. Gelmesi de gerekir. Devlet içerisinde organize olan mekanizmalar, birimler denetim yapar ve özgürlük haklarının çiğnenip çiğnenmediğini kontrol eder. Daha doğrusu etmelidir. Etmemesi durumunda ne olur? Kuralsızlık yaygınlaşır, ülkede kaos hakim olur. Denetimsizlik olursa isteyen istediğini yapar. Makamı, gücü, parayı elinde bulunduran kafasına göre at oynatır.

Dışarıda dikkatlice bakın Allah için. Yukarıda yazdıklarımı ete, kemiğe büründüreyim. Yaya kaldırımları işgal ediliyor. Hemen her ilde böyle bir sorun var. İnsanlar yürümekte zorluk çekiyor. Öyle mi? Öyle. Bununla da bitmiyor. Kaldırımlarda yürüyen yayaların ardından korna çalınıyor bu memlekette. Bisikletin, motosikletin kaldırımda işi ne yahu? Yok mu bunun cezası?  Bunlar denetimsizlikten mi başına geliyor insanların?

Beni bilen bilir. Ben sigara kullanmam. Kapalı mekanlarda sigara içiliyor. Ceza kesilince birileri, “Yandım Allah” diyor. Yapmayın kardeşim. İçirtmeyin kapalı alanda şu mereti. Yeterli denetim yapılmıyor, hala millet kapalı alanda sigara içiyor. Hakkı, hukuku çiğniyorsunuz kardeşim. Denetimler yapılıyor ama ne hikmetse birileri önceden haber mi alıyor artık ne oluyorsa, birden bire mekan sahibi camı, pencereyi, kapıları açtırıyor. İnsanlara, “5 dakika sigara içmeyin, denetim var” diyor. Şimdi hal böyle olunca denetimde ciddiyetsizlik ortaya çıkıyor.

Maalesef şehrimizin ve şehirlerimizin birçok noktasında kuralsızlık hakim. Bu böyle, kimse kusura bakmasın, karnından konuşmasın. Öyle noktalar var ki oralardan geçtiğiniz zaman Hindistan’dan geçtiğinizi sanırsınız. Öyle başıboş yani. Otomobiller, motosikletler düzensizce seyrediyorlar. Ancak bu böyle gitmez.

Etkin denetim şart.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ferit Hepokur Arşivi
SON YAZILAR