Ferit Hepokur

Ferit Hepokur

Hep Sonradan, Sonradan

Hep Sonradan, Sonradan

Geçtiğimiz haftalarda Konya’da yaşanan bazı ‘aksaklıklar’ ile ilgili köşeler yazmıştım hatırlayacağınız üzere. Bu yazıların ardından geri dönüşlerin genellikle olumlu olduğundan da bahsetmiştim. Fakat olumsuz yönde cümleler sarf edenler de oldu. Ki bunlardan bazıları çok ağır sözler de söyledi. Aslında umursamaz bir tavır takınabilirim ama söylenen sözler de öyle herkesin yiyip yutabileceği cinsten değil. “Konya düşmanıymışız, Konya’yı kötülemek için fırsat kolluyormuşuz, olumsuz algı oluşturuyormuşuz, hainmişiz” falan feşmekan… “Inveniemus viam aut faciemus” demiş Hannibal diye bir şahsiyet. Yani meali şu; Ya bir yol bulacağız ya da yeni bir yol yapacağız.

‘Estonya Feribotu Sendromu’ diye bir şey duydunuz mu daha evvel? Psikoloji kitaplarında falan yazar. Bilmeyenler ya da bir kez de benden okumak isteyenler için yazıyorum. 1994 yılında Estonya’dan İsveç’e giden 989 yolculu Estonia Feribotu, Baltık Denizi’nde battı. Feribotta bulunan 852 yolcu boğularak öldü. Fakat yaşanan bu olayda kafaları karıştıran birçok soru var. Feribot su almaya başladıktan 1 saat sonra batmış. Buna rağmen yolcuların çoğu kurtulmak için çaba sarf etmemiş.

Yukardaki hadise ile ilgili davranış bilimciler türlü çalışmalar yürütmüş. Niye oldu, niye kurtulmak istemediler diye. Kazadan kurtulanlarla, ölenlerin aileleriyle, arkadaşlarıyla ve yakın çevreleriyle görüşmüş ve geçmişleri incelenmiş. Yapılan araştırmanın sonucunda, su miktarı artmaya başlayınca 137 yolcu hemen feribotu terk etmiş. Kalan 852 yolcu kaptanın, “Paniklemeyin, siz şu an dünyanın en güçlü feribotuyla yolculuk ediyorsunuz” sözüne kanmış ve gemiyi terk etmemiş. 852 kişi batış anını izlemiş son saniyeye kadar…

Şimdi bunu niye mi anlattım? Birincisi; Kaptanın açıklamasına, konuşmasına göre hareket etmeyin. Gemi, feribot su almaya başlamışsa canınızı kurtarmaya bakın. İkincisi; Üşenmeyin, ertelemeyin, “Aman ya daha sonra hallederim” demeyin. Şair, “Hep sonradan gelir aklım başıma, hep sonradan, sonradan” demiş ya hani, sizin aklınız başınıza hep sonradan gelmesin.

Haydi kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ferit Hepokur Arşivi
SON YAZILAR