Ferit Hepokur

Ferit Hepokur

97. Yaşın Kutlu Olsun Türkiye

97. Yaşın Kutlu Olsun Türkiye

97. Yaşın Kutlu Olsun Türkiye

Yeni Türk Devleti’nin bağımsızlığı kabul edildikten sonra mevcut rejimin isminin de bütün açıklığı ile konulması, yeni devletin başkanının seçilmesi gerekiyordu. O güne kadar Devlet Başkanlığı görevi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak Atatürk tarafından yürütülmüştü. Diğer taraftan bazı yabancı ülkeler de Lozan Antlaşması’nı onay için Türkiye’deki yeni devlet rejiminin daha açık şekilde belirlenmesini istiyorlardı. Bu sıralarda, İcra Vekilleri Heyeti’nin istifası ve Meclis’in güvenini kazanacak bir kabine listesinin oluşturulamaması da bu soruna hızlı bir çözüm gerektirdi. İşte, iç ve dış şartların doğurduğu bu gelişmeler sonucu 29 Ekim 1923 akşamı cumhuriyet ilan edildi. Bu suretle yeni devletin yönetim biçimi bütün açıklığı ile ismini almış oluyordu. Cumhuriyetin ilanı ile ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ kuralı, artık devlet yönetiminde, en belirgin şekliyle yerini alıyor; demokrasiye giden yol daha aydınlık olarak çiziliyordu.

Her sene 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın muhafazakar kesimlerce benimsenip, benimsenmediğine dair yorumlar yapılıyor. ‘Muhafazakar kesim’ olarak adlandırılan ve Anadolu’da yaşayan dindar ahalinin Cumhuriyet’le hiçbir sorunu olmadı. Bizim Anadolu ahalisi laiklik politikalarını anlamadı veya sevmedi. Bunun dışında her birimiz devletimizin, Cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalmasını ister ve dua ederiz. Demem o ki, Anadolu’daki muhafazakar kesim Cumhuriyeti hep sevdi, benimsedi, kabullendi, korudu, kolladı. Ancak Cumhuriyet diye kendisine dayatılan din düşmanlığını, batıcı kültür politikalarını, kutlamalarda yarı çıplak vals yapılmasını hiçbir zaman kabul edemedi. Şimdi bu değişti.

Dolayısıyla ben Cumhuriyet’in, Türkiye’ye, Anadolu’muza çok yakıştı.

Türk Milleti’ne hizmet ederek, emperyalizme karşı millet ile birlikte bağımsızlık, özgürlük destanı yazan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, vatan, millet, bayrak uğruna gazi ve şehit olan milletimizin her bir ferdinin mekânı cennet olsun.

Milli Mücadele’den bugüne kadar büyük fedakarlıkla vatan, millet, bayrak, din yolunda çalışmak, bu uğurda yaşamak, varını yoğunu feda etmek, alın teri dökmek nasip olan Türk Milleti’nin her bir ferdine en kalbi sevgi, saygı, hürmet, minnet ve dualarımı sunuyorum.

Cumhuriyetimiz kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ferit Hepokur Arşivi
SON YAZILAR