Fatih Şeker

Fatih Şeker

Konya basketbolunda devamlılık olmalı

Konya basketbolunda devamlılık olmalı

Konya basketbolunun geçmişinden herkes övgüyle bahseder. Gerçekten de öyle. Anadolu’da yerel ligi en iyi olan şehirlerdendi… Basketbola bir çok isim kazandırdı. Çok sayıda takımı liglerde yer aldı.

90’lı yıllarda Koraç Kupası’nda yakalanan büyük zaferler, ülke basketbolunda daha ses getirmiş, Konya basketbolu büyük sükse yapmıştı. Futbolda Konyaspor’un o dönem istediği durumda olmaması basketbolu Konya’da birinci spor haline getirmişti. Gazeteci büyüklerimiz anlattığı hikayeleri dinleyince gerçekten çok farklı duygulara kapılıyorsunuz. Avrupa kupalarında deplasmanda oynanan karşılaşmalara büyük kafileler ile çıkarma yapılıyordu. Elbette 100. Yıl Spor Salonu’nda yaşanan kalabalıklar ve coşku zihinlerde kalan bir diğer detay…

Bu dönemleri bizler yaşayamadık ama aklımızın bir köşesinde ‘Keşke o günler geri gelse’ her zaman durdu. Konya’da yaklaşık 16 yıldır ikamet ediyorum. Selçuk Üniversitesi’nde öğrenim görmem nedeniyle kampüsteki basketbol heyecanı beni de sardı. İç sahada hiçbir maçı kaçırmıyordum. Nalçacılılar’ın salondaki güçlü desteği ile öğrencilerin enerjisi birleşince 2006-2009 yılları arasında şimdiki adıyla Basketbol Süper Ligi’nde en iyi taraftarların başında geliyorduk.

Düşünün ki aynı anda 3 bin kişi ıslık çalıyor, tezahürat ediyordu. Muhteşem atmosferler oluyordu. Hatta o dönem basketbol otoritelerinin Karşıyaka ile birlikte en iyi taraftarın Selçuk Üniversitesi’nde olduğunu belirtmeleri zihnimde çok net yer alıyor.

2009’da takımın 1. Lig’e düşmesi ile o heyecan bir süreliğine dindi. Güçlü kadrolar kurulmasına karşın hep play-off’ta mutlu sona ulaşamıyor, Süper Lig’e hasret kalıyorduk. 2013’te yine bir hayal kırıklığının kulüp kapanma aşamasına gelmiş ancak araya girenler oldu ve Konya basketbolu yaşamaya devam etti. Erdemir’in devir süreci ile Eylül 2013’te yeniden Süper Lig’deydik… 1. Lig kadrosu ile başlayıp, yabancı eklemelerin yapıldığı o sezon sonunda Aziz Bekir ile ligde kalmayı başarmıştı.

2014 yaz döneminde Konya spor kamuoyu, Torku Selçuk Üniversitesi’nin isim değişikliğine giderek Konyaspor ismiyle mücadele etmesini istiyordu. Yapılan istişareler sonrasında bu istek kabul gördü. Konyaspor ile resmi bir bağ kurulmadan kulübün ismi Konyaspor, renkler de yeşil-beyaz oldu. Salon da değişmiş ve takım Selçuklu’ya taşındı.

Bu değişiklik pozitif etki etmiş, Konyaspor taraftarı ile camianın basketbola bakışı değişti. Futboldaki istikrar ile birlikte basketbolda 2014-2015 sezonunda başarılı bir sezon geçirilmiş, saha dışında yaşanan faktörler yaşanmasaydı play-off’a kalacaktık.

Konyaspor’un futbolda tarih yazdığı 2015-2016 sezonunda Konya basketbolu, sıkıntılı bir süreç geçiriyordu… Bütçenin ciddi oranda düşürülmesi, yaşanan mali kriz ve takıma yeterince destek çıkılmaması sonrasında küme düştük. Haziran 2016 dönemleri hiç hatırlamak istemediğim dönemler. Kulübün yabancı oyunculara ve menajerlere olan borçları herkesi tedirgin etmişti. Sürekli genel kurullar yapılmış ancak olumlu bir karar çıkmamıştı. Nitekim kulübe sahip çıkılmaması nedeniyle faaliyetlere son verilmiş, Konya şehri bir anda takımsız kalmıştı.

2016-2017 sezonunda Konya’da hiçbir profesyonel basketbol kulübü kalmamıştı. Aynı dönemde Konyaspor’un kupalar kazanması ve futboldaki o başarısını da belirtmemiz gerekiyor. Bir yıl boyunca Konyalı, üst seviyede bir basketbol izleyememişti.

Belki de Konya basketbolunun en kötü dönemleriydi. Unutmadan aslında 2016’daki hain darbe girişiminden sonra yaşanan ortamda ligden çekilen çok takım oldu 1. Lig’de. Ancak o dönemde Konya’dan bu yönde istek gelmediğini de belirtelim.

***

2017’de Selçuklu Belediyespor’un Basketbol Federasyonu tarafından Basketbol 1. Ligi’ne alınması ve o sezon yapılan ciddi yatırımla takımın Süper Lig’i zorlaması yeniden Konya basketbolunu canlandırdı. Konyaspor’un kendi logosuyla birlikte yeniden parkelere dönmesiyle ilgili bir istek oluştu kamuoyunda.

Nitekim Şubat 2019’da Konyaspor Kulübü, Selçuklu Basketbol’u devralmıştı. Hemen profesyonel bir yapıya dönüldü, takımdaki alacaklar ödenmişti. Ancak play-off sürecinde Ormanspor’a elenerek Süper Lig’e çıkamıyorduk…

2019-2020’de önemli bir para harcanmasına karşın başarıya ulaşılamamış, pandemi süresinden ötürü yarım kalan sezonda da hedeflere yine ulaşılamamıştı. 20-21’de ise transfer yasağı ve daha düşük bütçeye karşın sonuna kadar Süper Lig’in kovalanması takdir toplamıştı. Bu arada FIBA’dan gelen davaya yapılan itiraz ve CAS’tan gelen olumlu karar da Konyaspor Basket’in yaşamasını sağladı. Bu davada emeği geçenleri de bir kez daha kutlamak istiyorum.

Tarihi geçen sezon

Konya basketbolunun altın çağı ise 2021’de başladı. Fatih Özgökçen başkanlığında yeni oluşturulan yönetimde basketbol kökenli çok sayıda yöneticinin olması basketbola olan değeri de artırdı. Kulübün 100. yıl sezonunda olması da takımı ateşleyen önemli bir motivasyondu. Nitekim çok iyi başlanamayan sezonda Engin Gençoğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte 18 Haziran 2022’de mutlu sona ulaştık.

Samsunspor serisinde salonda yaşanan o coşku, biletlerin kısa sürede tükenmesi ve yaşanan bilet kuyrukları bizleri hem mutlu etti hem de duygulandırdı. Çünkü bu günleri hasretle bekliyorduk ve artık hak ettiğimiz Süper Lig arenasındaydık. Ayrıca, taraftarın o muhteşem desteği ve takıma olan bağlılığı Konya dışında da büyük ses getirdi. Halen bugün oyuncular, o coşkulu atmosferleri özlediğini belirtiyor.

AYOS Konyaspor, iyi başladığı bu sezonda şanssız sakatlıklar ve yerli oyuncularından da istediği katkıyı alamamasından ötürü düşüşe geçti. Gerçekten son yılların rekabet seviyesi en yüksek sezonunu yaşıyoruz. Çok zorlu bir sezon oluyor ve ligde alınan her galibiyet altın değerinde. Bu günleri çok özledik. Değerini de bilmemiz gerekiyor. Konya’ya basketbol çok yakışıyor. Uzun yıllar yaşayacak bir kulüp organizasyonunun temellerini attık ve bunu da devam ettirmeliyiz. Konya’da bu potansiyel ve basketbol kültürü var.

Bu sezon takımın ligde kalması çok önemli. Konyaspor taraftarının salonda takımı sonuna kadar desteklemesini çok değerli buluyorum. Vereceğimiz güçlü destek takıma pozitif bir etki edecektir. Paniğe kapılmadan Dev Kartallar, rahat bir sıralamada sezonu tamamlaması adına hep birlikte kenetlenmeli gereken hamleleri de yapmalıyız.

Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyespor’un da 2. Lig’de mücadele etmesini unutmayalım. Belki onlar da ilerleyen süreçte hedeflerini büyütecektir. Takımda 7 tane Konyalı genç oyuncu var. Basketbol Gençler Ligi’nde Konyalı genç basketbolcuların yer aldığı Selçuklu Belediye Konyaspor’un da Konya basketbolu için önemine vurgu yapmamız gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Şeker Arşivi
SON YAZILAR