Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

 Sağlık sistemi oturuyor

 Sağlık sistemi oturuyor

Yaşı bizim gibi 50’nin üzerinde olanlar olarak; “Devlet insan içindir” sözünden daha çok “insan Devlet içindir” sözünü yaşamış insanlarız. Bu nedenle de devlet kurumlarına ziyarete bile gitmekten çok haz almayız. Mümkün mertebe uzak durmayı tercih ederiz.

Şimdilerde herhangi bir devlet kurumunda işimiz olduğunda telefonla arayarak bilgi alıyoruz ve de sağ olsun kurumların yetkilileri yardımcı oluyorlar. Ve çoğu zaman gitmeye gerek kalmıyor. Ama gitmeye gerek olursa da en kısa sürede çıkıp, oradan ayrılmayı diliyorum.

Buradan yanlış bir anlam çıkmasın sakın. Yani maksadım devlet kurumlarını eleştirmek falan değil. (Eleştirilecek tarafı varsa eleştiririm ama burada konu eleştiri değil.) Genelde şöyle enstantaneler görmeye alışmışızdır. Vatandaş mesela bir bankaya gider, banka gişesindeki memur, vatandaşa kötü veya anlayışsız davranır hatta azarlar. Bankadaki memur, PTT’ye gider. PTT’de gişede çalışan memur, bankacı memura kötü davranır. PTT’deki memur, vergi dairesine gider. Vergi dairesindeki memur, PTT’deki memura kötü davranır. PTT’deki memur başka bir devlet dairesine gider. Bu örnekleri uzatabiliriz. Kısacası aslında hizmet alanlar ve hizmet verenler aynı kişileriz. Bunu bazı memurlar idrak etmede zorlanırlar. Ve hizmetlerini biraz daha nazlı, karşı taraftakini incitici şekilde verirler. Görevli memura göre gelen vatandaş “uğraştığı yüzüncü vatandaştır” ama vatandaş ise “ilk gelen” gibi özen ister. Neyse işte bu kafa karmaşıklıklarından ötürü devlet kurumlarından uzak durmayı hep tercih etmişimdir.

Her neyse, geçtiğimiz hafta Pazar günü yani 5 Aralık’tan Cuma gününe kadar biraz hasta idim. Grip gibiydim. Bir de boğaz ağrısı ve öksürük. Evde yatmayı tercih ettim. Cuma gününe kadar geçmeyince de bir Covid-19  testi yaptırayım istedim. Daha önce sadece bir Konyaspor maçına gitmeden önce sürüntü testi yaptırmıştım. Onun dışında nasıl test yaptıracağımı bilmiyordum. Sağlık konusunda takıldığımız her yerde bizlerin eli-ayağı-her şeyi olan İl Sağlık Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu, bu arada gerçek “iletişim uzmanı” olan Barış Şayir kardeşimi aradım. Ve de gereken bilgileri aldım.

Cuma günü öğleden sonra Numune Hastanesi’ne gittim. Yerdeki yön çizgileri arasından “Covid testi” ile ilgili çizgiyi takip ederek, Covid testi yapılan bölüme geldim. Girişte, kayıt kısmından kaydımı yaptırdım. İçeriye doğru klinikte ilgili hekime doğru geçtim. Hekim bey, neyim olduğunu sorunca anlattım ve kan tahlili, akciğer röntgeni ve sürüntü örneği istedi. Hemen yan oda kan tahlili odasıydı. Önce odanın karşısından tüplerimi aldım ve ardından kan tahlili için kanımı verdim. Onun karşı tarafında röntgen odaları vardı. Röntgen için geldiğimi gören genç bir teknisyen hemen beni içeriye aldı. Röntgenimi de çekti. Ardından da sürüntü örneği için de kan alma odasının yanındaki odada sürüntü örneğimizi de verdik. Ve tüm bu işlemler inanın yarım saat bile sürmedi.

Ve de akşama kadar önce akciğer görüntüsü, sonra kan tahlillerim ve en son da akşam 20.00 civarı Covid testimizin negatif olduğunu e-nabız uygulamamdan öğrenmiş oldum.

İşte devlette sistem böyle olmalıdır. Tabiri caizse tıkır tıkır işlemelidir. Böyle işlediği zaman da hiçbir karışıklık ve sıkıntı oluşmamaktadır. Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve tüm sağlık yöneticilerine teşekkür etmemiz gerekir.

Tabii şimdi bu teşekkürden dolayı birçok eleştiri gelir. Özelden bilmem ne hastanesinin dış boyasının döküldüğüne dair, hastane bahçesinde su içip su şişesini bahçenin ortasına atan “öküz” den kalan çöpün fotosunu göndererek “hastane bahçesini b.k götürüyor” diye eleştirenler olur. Ama ben şimdiden söyleyeyim. Önemli olan sistemdir. Yani bu sistemi kurar ve her bir vatandaşın aynı derecede yararlanmasına yol açarsanız bu sistemi öyle ufak tefek ayrıntılarla yıkamazsınız. Bence de önemli olan budur. Ötekiler çok küçük ve gereksiz ayrıntılar olarak kalır.

Bir kez daha Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç’a, Numune Hastanesi yöneticilerine ve çalışanlarına tebrik ve teşekkürlerimi sunarım. Tabii ki basınımızın en büyük desteği Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Barış Şayir’e de özel bir teşekkür etmeden geçmek olmaz. Tüm sağlık çalışanlarına da bu vesileyle emeklerinden ötürü saygılarımı sunarım.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR