Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Pandemi uygulamaları yenileniyor

Pandemi uygulamaları yenileniyor

Pandemi uygulamaları yenileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan toplantılar neticesinde, pandemide bundan sonraki uygulamaların neler olacağını açıkladı. Buna göre sokağa çıkma yasağı süresi arttırıldı. Gerek sokağa çıkma yasağı ile ilgili getirilen uygulamaların gerekse diğer kuralların bütün olarak çok doğru ve yerinde uygulamalar olduğunu başta belirteyim.

Ancak bu konuda yazdığım tüm yazılarımda olduğu gibi yine bir kez daha belirtmem gerekir ki, bu kurallar kontrol edilmediği, denetlenmediği müddetçe bir şey ifade etmiyor. Baştan beri görünen vatandaşların birçoğunun bu kurallara sonuna kadar riayet etmesine rağmen uymayan da birçok vatandaşımız bulunuyor ve bu konuda “bir çürük meyvenin tüm çuvalı çürüttüğü gibi” bir duruma düşüyoruz. Yani aslında kurallara uyanlar ne kadar uyarsa uysun, uymayan bir kişi bu uyanlara da hastalığı sirayet ettirebiliyor.

Şimdiye kadar gelişen süreçte kurallara uymayanların da olduğunu ve denetimlerin yetersiz olduğunu apaçık görebiliyoruz. Burada bir kez daha söylüyorum; Emniyet Güçlerine çok büyük görev düşüyor. Bu görevi “vatandaşlar kendi önlemlerini alsınlar” diyerek vatandaşların üzerine bırakmak maalesef bir sonuç ortaya çıkarmıyor.

Her seferinde bu konuyu gündeme taşıyıp, özellikle köşemde de dile getirmeyi bir görev biliyorum. Ama sanırım ne Valimiz, ne de Emniyet Müdürümüz gazeteleri okumaya gerek duymadıkları için bir gelişme de hissetmiyoruz.

Burada sanırım en önemli konulardan biri yine toplu olarak bir araya gelme konusu olsa gerek. Ev gezmeleri, akraba ziyaretleri, taziyeler, nişan, nikah, düğün vb. organizasyonlar, cuma namazları, kongreler hatta çalışma ortamlarındaki bir araya gelmeler çok büyük önem arz ediyor. Ve tüm bunların engellenmesiyle ilgili yapılacak çalışmaları organize edecek tek bir kurumumuz var, o da emniyet teşkilatımız…

Bence Emniyet Teşkilatı şu pandemi süresince otoların 50 km hızla mı, 60 km hızla mı gittiklerinin kontrolü yerine pandemi kurallarına uyulup uyulmadığı konularına ağırlık vermelidir. Konya’da zaten hız kontrollerini elektronik denetleme sistemi yapmaktadır. Vatandaşın hem ekonomik baskı altında, hem sağlık endişesi altında ençok lazım hissettiği konulardan birisi moraldir. “50 km. hızla gidilecek yerde 60km. hızla gidildi” diye vatandaşa yüzlerce lira ceza göndermek, şu zamanda moral bozmaktan başka bir şey değildir. Ve de Emniyet Teşkilatı şu anda en önemli konu olan pandemiyle mücadeleye yoğunlaştırmalı, arta kalan gücüyle de Konya’nın Asayiş sorununa çözüm üretebilmelidir.

Sonuç olarak şunu belirteyim; alınan kararlar denetim olmadan yine hiçbir fayda sağlayamayacaktı. Denetim için ne gerekliyse yapılmalı; kurallara uyanlar, kurallara uymayanlar tarafından cezalandırılmamalıdır.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR