Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Listeler ve seçim

Listeler ve seçim

Siyasi partiler arasında milletvekili listesini ilk açıklayan MHP oldu. Bugün büyük ihtimalle siz bu yazıyı okurken tüm partiler açıklamış ve listeler belli olmuş olacak. Aslında şöyle bir bakınca milletvekili adaylıklarına, geçen senelere göre, çok fazla bir rağbet olmadığı görülüyor.

Zaten sürenin kısa olması ve aday belirlemenin tamamen merkezi yoklama ile genel merkezlerde olması bu rağbeti azalttı diye düşünüyorum. Genel merkezlerin de aday belirlemede çok özenli davranacaklarını sanmıyorum.

Anadolu’da seçmen, oy vereceği listede, kendi şehirlisinin yanı sıra, kendi ilçelisini, kendi köylüsünü ve hatta kendi mahallelisini görmek ister. Dolayısıyla da aday sıralamalarında bu gözetilir. Mesela MHP Konya’da aday listesini açıkladı. Hemen bazı MHP’li arkadaşlarımız aradılar ve “ilk 4 sıraya da Bozkır havalisinin adaylarının konulduğunu” belirtti. Şimdi bu durum diğer ilçelerde sıkıntı yaratır mı, bence yaratır.

Yani Ereğlililer milletvekili seçilebilecek sırada bir tane kendi adaylarını isterler. Seydişehirliler keza öyle; Cihanbeyli, Kulu, Akşehir gibi ilçeler de aynı şekilde… MHP’de Mustafa Kalaycı’nın genel başkan yardımcısı olarak birinci sırada olması zaten tartışılmaz. Aynen Ahmet Sorgun’un da AK Parti’de birinci sıraya oturacağının garanti olduğu gibi…

Dolayısıyla bazı siyasi adaplar bulunmaktadır. İYİ Parti’de de bu şekilde GİK üyeleri ve Genel Merkez’de görev alan aday adayları bulunmaktadır. Büyük ihtimalle burada da bir GİK üyesi 1. Sıraya gelecektir.

CHP’de çok zorlanılacak gibi gözükmektedir. Çünkü mevcut milletvekili Hüsnü Bozkurt halk tarafından sevilmektedir. Bunun yanı sıra, bir Parti Meclisi Üyesi adaydır ve ayrıca bir de Yüksek Disiplin Kurulu üyesi adaydır. CHP birinci sıra için bu isimlerden birini değerlendirecek gözükmektedir.

Saadet Partisi’nde birinci sırada Genel Sekreter Tacettin Çetinkaya ilk sırayı alacak gibi gözükmektedir. Daha doğrusu büyük ihtimalle olacak böyledir. Aday adayı olmayan Mustafa Özkafa’yı da muhakkak ki seneye yapılacak belediye seçimlerinde değerlendireceklerdir.

İşte Konya’da milletvekili çıkarma olasılığı bulunan 5 partinin aday sıralaması ile ilgili fikirlerim bunlardır. Tabii ki Genel Merkez yönetimlerinde bulunanların şansı parti içerisinde oldukça fazla olsa da, halk arasında sahada, bu kadar fazla değildir. Aslında bu seçimlerde bu söylediğimin en güzel örneğini sanırım İYİ Parti’de göreceğizdir.

AK Parti’nin Konya’daki ağırlığını sanırım söylememe gerek bile yoktur. Ancak önceki seçimlerde çok az oylarla ikinci milletvekilliğini kaybetmiş olan CHP ve MHP’nin ikinci milletvekilini bu sefer çıkarma şansları da bulunmaktadır.

Yeni sisteme göre barajı aşacak olan Saadet Partisi’nin de Konya’dan bir milletvekili çıkaracak potansiyeli bulunmaktadır.

Yine yeni sisteme göre barajı aşacağı belli olan İYİ Parti’nin de 1 veya 2 milletvekili çıkarabileceği öngörülmektedir.

Tabii bunlar biraz da halkın kulak duymasıyla ortaya atılan öngörüler. Bunun tam tersi 13 AK Parti, birer de MHP ve CHP’nin milletvekili çıkardığı bir tabloya da çok şaşırmamak gerekmektedir.

Bakalım; bu yazıyı da bir yerlere not olarak düşelim. Önce listeleri iyice bir değerlendirelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR