Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Esnaf zor durumda ve çare bekliyor

Esnaf zor durumda ve çare bekliyor

Esnaf zor durumda ve çare bekliyor

Tüm dünyada bir pandemi süreci yaşanıyor. Ve tüm dünyada ekonomik sıkıntılar da had safhada. Ve işin doğrusu sanırım gelişmiş ülkeler içerisindeki en zor durumu yaşayan esnaf bizim esnafımız, yani Türk esnafı.

Avrupa’ya baktığımızda ülkelerin birçoğunun zarara uğrayan esnafının zararını karşılayacak bir desteği sağladığını görüyoruz. Ancak maalesef Türkiye’de esnafımız çok zor durumda. Haliyle Konya’da da maalesef esnafımız kan ağlıyor.

Tabii ki şunu belirtmeden geçmeyeyim; Pandemi süreci ve Covid 19 virüsü ciddiye alınması gereken bir durumdur. Yani öyle bazı aklı evvellerin bahsettiği gibi, öyle virüsle ilgili komplo teorileri üretilecek bir durum yoktur. Virüse yakalanırsan sonucunu kestirmek kolay değildir. Allah göstermesin ve tüm hastalarımıza da şifa versin ama en kötü sonucu bile yaşatabilir. Dolayısıyla pandemi önlemlerine uymak zorundayız.

“Pandemi kurallarına uyma” paydası dahilinde çözüm aramamız gerekmektedir. Ve bu şartlarda tek çözüm de Devlet’in esnafına maddi destek olması zorunluluğudur. Şimdiye kadar ki süreçte esnaf ancak kredi olarak veya faiziyle geri dönüşüm içerisinde Devlet’ten destek almaya çalışmıştır. Hatta bu destek konusunda da ortaya konulan şartlar gereği birçok esnaf bu desteklerden bile yararlanamamıştır. Bundan sonraki süreçte Devlet’ten beklenen tamamen hibe desteği veya en kötü ihtimalle SGK ve vergi ödemelerinin en az 1 yıl ertelenerek belki de 1 yıl ödemesiz faizsiz kredi desteği olmalıdır. Bunun dışındaki çözümler esnafın yararına olacak çözümler olarak gözükmemektedir.

Hükümet kanadı her gün yaptığı açıklamalarda milyonlarca lira destekten bahsetmektedir. Ancak bu destek her ne hikmetse, ne toplumda bir harcama yansıması bulmuş ne de esnafın derdine derman olmuştur.

Bilhassa kafeler, kahvehaneler, çay ocakları vb. yerleri işleten esnaf yaklaşık 8-9 aydır perişan durumdadır. Bu esnaf bu süreçte geçmişte kazandıkları varsa onlardan faydalanmaktadır ama şimdilerde konuşulduğunda “bıçağın kemiğe dayandığını” belirtmektedir. Bu esnaf bir şekilde bıçak kemiğe dayansa da bu zamana gelmiştir ama buralarda çalışan garson, hizmetli, ocakçı, vb. emek veren kesim tamamen imkansız bir şekilde, ortada kalmıştır.

Bu tür durumlarda, insanları rencide ederek, yardım arabasını apartmanının önüne dayayarak, elinde yardım kolileriyle evinin zilini çalıp, herkese reklam etmenin bir faydası da yoktur. Bu tür yardımların da bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Aynen geçenlerde bir “güya” yardım derneğinin, “çocuklara kıyafet yardımı yapıyorum” diyerek, boy boy fotoğraflarını çekip bir de basına servis etmeleri gibi bir yardım pek hayra yorulacak bir iş değildir.

İş adamları bir şekilde desteklenmiştir. Ancak esnaf kesinlikle artık destek beklemektedir. BU saatten sonra açıklanacak paketlerde esnafın yararına bir durum ortaya çıkmazsa birçok esnafın bu konuda çok büyük sıkıntılar yaşayacağını tahmin etmek sanırım hiç yanlış olmaz. Esnaf mutlu olursa toplum mutlu olur bunu unutmamak gerekir.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR