Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Demirel’den sözler

Demirel’den sözler

Türkiye’de siyasetin şekli değişti ama bu arada siyasetçiler de çok değişti. Eski siyasetçiler, Demirel, Erbakan, Ecevit, Türkeş, hepsi farklıydılar. Hepsine Allah rahmet etsin.

Süleyman Demirel’le ilgili, sözlerinden bir derleme yapmışlar. Bugün onu paylaşmak istedim sizlerle. 

Hükümetlerin dillerine pelesenk olan “Enkaz devraldık” sözünü siyasi literatürümüze ilk sokan siyasetçi  Süleyman Demirel’dir.

1980 öncesi Bülent Ecevit’e söylediği “dört kaz teslim etsen, akşama üçünü kaybedip gelir”  sözü yine hatıralarda kalan bir sözü.

Gene bir kış PKK kendi kendisine ateşkes ilan ettiğinde o vazgeçilmez üslubuyla Devlet’in bakış açısını çok güzel özetler: “Kan döken insanlar ‘biz kan dökmekten vazgeçtik’ derlerse, ‘iyi yaptınız, alın size bir mükâfat verelim’ denmesi mümkün değil. Kan döken insanlara ‘aman vazgeçmeyin, kan dökmeye devam edin’ demek de mümkün değil. Kan döken insanlar bundan vazgeçerlerse, bu iyi olmadı demek de mümkün değil.”

Demirel’in “derin devlet” tanımını da unutmamak lazım: “Derin devlet, normal devletin raydan çıkmış halidir.”

Kırıkkale’de cephane fabrikası patlamıştır. Neden önlem alınmadığı gazete manşetlerinden inmezken, Demirel kendi üslubuyla olayı değerlendirir: “Kimin aklına gelir patlayacağı?”

Başbakanken bir programda kendisine "sizi o bulunduğunuz yerden altı defa indirdiler, hala orada nasıl duruyorsunuz?" derler. Cevap bellidir: “Ben altı kere gittiysem yedi kere geldim.”

Demirel Başbakan. 12 ada konusunda Yunanistan ile yine sorun yaşanmış, karşılıklı kılıçlar çekilmiş. Ertesi gün kabine toplanmış ve toplantı uzun saatler sürmüş. Dışarıda gazeteciler merakla yapılacak olan açıklamayı bekliyor: 

- Sayın Başbakan, Yunanistan Ege Denizi' nin bir Yunan gölü olduğunu iddia ediyor. Cevabınız ne olacak? 

- Ege bir Türk gölü değildir. Ege bir Yunan gölü de değildir. Ege zaten bir göl de değildir.”

60’lı yıllar. Kıbrıs meselesi nedeniyle İngiltere’yle Türkiye’nin arası kötü. Bu sırada Demirel İngiltere’ye ziyarete gidiyor. Dönüşte gazetecilerle arasında geçen diyalog ise şöyle: 
- Efendim, neden İngiliz Dışişleri Bakanı’nın elini sıktınız? 
- Neresini sıkacaktım kardeşim?

Tekrar eski politikacılarımıza, devlet adamlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İyi hafta sonları…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR