Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Bir Anadolu insanı öldü

Bir Anadolu insanı öldü

Siyaset konusunda baştan beri söylediğim bir şey vardır: “Anadolu insanı birbirinden farklı değildir”. Derim. Yani sağcısıyla, solcusuyla, o partilisiyle bu partilisiyle, Anadolu insanı değişmez. Yani Cuma namazına gidiyorsunuz, sağınızda bir CHP’li, solunuzda bir Ak Partili, arkanızda bir MHP’li, önünüzde bir İyi Partili görme olasılığınız oldukça fazladır ve şaşırtıcı değildir.

Bunun en büyük nedenlerinden birisi Anadolu’da her ailede, her partiden fert görmek mümkündür. Bu yazıyı okuyanlar şöyle bir düşünsünler kendi ailelerini. MHP’li de, Ak Partili de, CHP’li de ve İyi Partili de hatta diğer partilere gönül vermiş insanlar da muhakkak vardır. İşte Anadolu insanının özü aslında insan olmaktan geçer. Yani Anadolu’da insanları ayrıştıran dili, dini, siyaseti, tuttuğu parti vb. değildir. İyi insan olmak veya olmamaktır.

“Peki, siyasi ayrışımlar nasıl başlıyor” derseniz, bu tamamen farklı bir olaydır. Çünkü Anadolu insanının ortak duyguları da vardır ki, bu duygular; ülke bağlılığı, Allah ve Peygamber aşkı, Atatürk sevgisi gibi konulardır. Bu konulardan herhangi birine saygısızlık etmeye başlarsanız bu ortak duygulara zarar verirsiniz.

Eğer Millet ittifakına oy verenleri “teröristlikle” suçlarsanız bu, ortak duygulara zarar verirsiniz. Eğer Cumhur ittifakına oy verenleri hırsızlıkla suçlarsanız ortak duygulara zarar verirsiniz. Ve de bu ithamları Anadolu insanına, sağcısıyla solcusuyla kabul ettiremezsiniz. Hatta kavgaların çoğu da bu kabul etmemezlikten ortaya çıkar.

Aslında bu yazdıklarımın en güzel örneğini, böyle bir tartışmanın neticesinde iğrenç bir saldırıda hayatını kaybeden Doğanhisar Belediye Başkanı merhum İhsan Öztoklu bize verdi.

İhsan Öztoklu aslen Doğanhisarlı ancak ailesinin Akşehir’de yaşıyor olması nedeniyle Akşehir’de doğmuş genç bir kardeşimizdi. Babası Doğanhisar-Akşehir bölgesinde sevilen sayılan bir avukat olan Mehmet Öztoklu.

Baba Mehmet Öztoklu, 2004-2009 yılları arasında yine Doğanhisar’da belediye başkanlığı yapmış, eski bir politikacı. Ve babasının belediye başkanlığından 10 yıl sonra bu sefer oğul Öztoklu belediye başkanı seçilmişti.

Baba Mehmet Öztoklu 2004 yılında CHP’den aday olarak belediye başkanı seçilmişti. Oğul İhsan Öztoklu da MHP’den Cumhur İttifakının adayı olarak seçimi kazanmıştı. Yani baba CHP’li, oğul MHP’li… İşte yukarıda anlattıklarımın en az kelimelerle ifadesi budur. Ve hatta daha ilgincini de söyleyeyim; Baba Mehmet Öztoklu belediye başkanı iken oğul İhsan Öztoklu yine MHP’liydi. İşte Anadolu insanı budur. Anadolu insanın güzelliği de burada yatar.

Şimdi genel başkanlar çıkıp da, birbirlerini fütursuzca suçlarlarsa bu “Anadolu insanının güzelliğine” halel getirmiş olursunuz.

Şimdi şöyle düşünün; Cumhur ittifakına oy vermeyen teröristlikle suçlanırsa, ayrı düşünen baba-oğulun durumu ne olacak? Siz rahmetli İhsan Öztoklu’ya, babasının CHP’li olarak teröre destek vereceğini düşündürtebilir misiniz? Veya Mehmet Öztoklu’ya, oğlunun hırsızlığa göz yumabileceğini kabul ettirtebilir misiniz?

Anadolu insanının bu güzel anlayışına, derin hoşgörüsüne, birbirini sevip saymasına halel getirtmeyelim. Partiler üyeleriyle yani halkla var olurlar. Genel başkanlarla var olmazlar. Halk isterse, üyeler isterse o genel başkanlar o koltuklarda oturamazlar. Dolayısıyla parti üyeleri, halk olmaktan aldıkları güçle genel merkezlerine ve genel başkanlarına Anadolu insanını  tekrar hatırlatmalıdırlar. Ülkeyi büyütecek, atağa kaldıracak olan gerginlik politikaları değil birlik ve beraberlik politikaları olacaktır. Bu birlik ve beraberliğin içerisinde Ak Partili de, CHP’li de, İyi Partili de, MHP’li de, SP’li de, Vatan Partili de herkes olacaktır.

Buradan sevgili kardeşimiz Doğanhisar Belediye Başkanı İhsan Öztoklu’ya Allah’tan rahmet dilerken, başta sevgili ağabeyim Mehmet Öztoklu olmak üzere tüm sevenlerine ve tüm Toklu sülalesine başsağlığı ve sabır diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR