Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Basınsız kongre olmaz!

Basınsız kongre olmaz!

Basınsız kongre olmaz!

Partiler il kongrelerini yapmaya devam ediyor. Malum pandemi süreci içerisinde ertelenen kongreler yapılmaya başlanılmıştı. Geçtiğimiz hafta sonu da MHP, iki ilçesinin kongresini yaparken, Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı da ilk il kongresini gerçekleştirdi. Mevcut Başkan Hasan Ekici’nin tek listeyle katıldığı kongreye Genel Başkan Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Ahmet Davutoğlu’nun konuşmasını, Hasan Ekici’nin konuşmasını haberlerde takip etmişsinizdir. Ben yine her zamanki gibi konuşmalardan ziyade gördüklerimi paylaşmak istiyorum.

Öncelikle partililerin hemen hepsinin ağzında “bir baskı” lafıdır gidiyor. Yani genelde Ak Parti’den ayrılan partililere, Ak Partililerin baskı yaptığı ve Gelecek Parti’sine dahil olmamaları bakımından uyarıldıklarını konuşuyorlar. Bu doğru mudur, yanlış mıdır bilmem ama şunu söylemeliyim ki; Gelecek Partisi kongresi oldukça yoğun katılımla ve benim beklentimin üzerinde bir ilgiyle yapıldı. Kongre atmosferi gerçekten çok güzeldi.

Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmada birkaç kez Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan’a atıfta bulunması dikkat çekiciydi. Tabii ki her ne kadar Konya’da bir Ak Parti egemenliği gözükse de “Milli Görüşün kalesi” lafını da Konya için söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla Genel Başkan Davutoğlu’nun Milli Görüş’ün lideri Erbakan’a atıfta bulunması gayet anlaşılır bir üsluptu. Ahmet Davutoğlu’nun konuşması gerçekten çok güzel planlanmıştı.

Bu kongre vasıtasıyla aslında diğer partilerin de yapmış oldukları ortak bir hatayı da dillendirmek isterim.

Maalesef son 18 yıldır tek partili bir iktidar yaşayan ülkemizde basınla iletişim konusunda siyasi partiler sınıfta kalmaktadır. Son 18 yıldır Ak Parti tek başına iktidardı. Bu tek başına iktidar olma sayesinde haliyle pek de basına falan ihtiyaç duymamıştı. Ama tüm bunlara rağmen Ak Parti kongrelerinde basın mensuplarına oldukça özen gösteriliyordu. Yalnız gerek yeni partilerde, gerekse diğer muhalefet partilerinde basın bu gibi durumlarda çok da özen gösterilmez bir duruma geldi.

Mesela, Gelecek Partisi kongresinde basın mensupları, basına ayrılan çalışma masasında oturuyorlardı. Zaten tüm basın kuruluşları, Gelecek Partisi’nin kongresine, hatta haberlerine aynı ilgiyi göstermediği de ortadayken,  İl kongresinin ev sahibi olan, il başkanı Hasan Ekici basın mensuplarına bir “merhaba” diyebilirdi. Hatta Konyalı Genel Başkan Ahmet Davutoğlu da salona girdiğinde her yeri selamlarken basın mensuplarına da bir selam verebilirdi. Hatta Sayın Davutoğlu’nun basın danışmanı, basın masasının başında programın sonuna kadar ayakta durup, prompter’i kontrol ederken basın mensuplarına da bir “merhaba” diyebilirdi.  

Tabii Gelecek Partisi kongresi vesilesiyle bunu yazıyorum Ama diğer muhalefet partilerinde de aslında durum farklı değil. Basına karşı “sözle” ilgi gösterdiklerini genelde hepsi belirtiyorlar ama maalesef basınla iletişim çok geride kalmış durumda.

Bir de son zamanlarda sanırım “lider partisi” mantığının son senelerde ortaya çıkmasıyla birlikte, genel başkanların tavırları da farklılaştı. Bunu grup toplantılarında da görebiliyoruz. Parti grup toplantısı yapıyor. Genel Başkan kürsüye çıkıyor. Konuşmasını yapıyor ve bitirip direk salondan çıkıyor. Yani, “grup ne diyor, gruptakilerin fikri nedir” bu önemli değil. Bunun gibi genel başkan kongreye katılıyor, kongrede konuşmasını yapıyor ve ardından direk salonu terk ediyor. Partiyle ilgili fikirler var mı, eleştiriler var mı, parti üyelerinin genel başkana soracakları var mı vs… Bunların hiç önemi yok.

Hatta bu durum son Muharrem İnce basın toplantısında daha da vahim bir hal aldı. Yani, Muharrem İnce basın toplantısı için basını davet etti. Konuşacaklarını konuştu, sonra salonu terk edip gitti. Soru bile almadı.

İşte tüm bu davranışlar son 10 yıldır falan bu hale geldi. Parti genel başkanlarını kendilerini lider ilan etti. Lider olarak da kendilerini başka bir yere koydular. Ama şimdiye kadar tek başına bir partinin iktidarı söz konusu iken, artık siyaset arenası çok daha hareketli bir hal aldığı gibi gerek basına, hatta yerel basına, gerekse siyasetle ilgilenen-ilgilenmeyen her bir bireye ihtiyaç duyacaktır.

Her ne kadar Gelecek Partisi Kongresi buna vesile olsa da, tüm partiler Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi, İyi Parti, CHP, MHP ve diğerleri de muhakkak, genel başkanı lider yapma davranışından kurtulmalılar. Ve de “basının yer ayırmadığı” şikayetinden vaz geçip, yerel basına çok daha fazla sarılmalılar.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR