Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Zenginlik Alametleri

Zenginlik Alametleri

Sevgili okurlar, herkese keyifli bir hafta sonu diliyorum. Bu hafta ‘zenginliğin sembolleri, alametleri’ konusuna değinmek niyetindeyim. “Zenginlikse bizle bir ilgisi yok” diye düşünmeyiniz.

Toplumsal bir takım hadiselerde, eylemlerde “Açım” diyen insanlar görürüz. O, “Açım” deyince birileri hemen sağına soluna bakar, acaba ne marka telefon kullanıyor, kaç model arabası var, tapusu var mı falan diye bir araştırmaya girişir. Sosyal medyadaki fotoğrafları kurcalanır, bir kadınla ya da bir erkekle bir mekanda yemek yemiş mi falan. Bir şey bulan ‘evreka’ diye bağırır. ‘Açım’ ifadesi tartışılabilir belki ama farklı sebeplerden dolayı öyle bir ifade kullanılmış olabilir. Mesela dikkat çekmek maksadıyla söylenmiştir. Bu şahsiyet bir futbol maçına gittiyse, “Haa bak maça gidecek paran var, maça gitme de karnını doyur” diyenler olur. Maça gitmek, cep telefonu kullanmak, araba, işyeri sahibi olmak zenginlik belirtisidir. Bizim coğrafyada parası, malı olan şahsın mağdur olması mümkün değildir, hak aramaya hakkı yoktur gibi bir düşünce hakim. Doğru bulmuyorum.

Sosyokültürel açıdan çeşitlilik günden güne, yıldan yıla değişiyor. Bir dönemin anlayışı başka bir dönem çok garipsenebiliyor. Değişik alışkanlıklarımız var ve bu zenginlik belirtilerimizi de etkiliyor. Mesela İngiltere’de hırka giymek gibi bir zenginlik belirtisi vardır. Hırka giyen zengindir. O zaman İngilizlere göre, Türkler zengindir. Babaanne sandıkları hırka dolu.

Bazı yabancı yazarların dediğine göre, çocuk sahibi olmak zenginlik alametiymiş. Az da olsa doğruluk payı var. Yukarıda bahsettiğim zihniyete göre bakacak olursak, ülkemize göçen Suriyeliler, Doğu ve Güneydoğu’da Kürtler herkesten zengin. Dünyanın en zenginleri olabilirler hatta çocuk sayılarına bakılınca. Zenginlik seviyelerinin en azından İsviçre’ye denk olması lazım. Geçtim Doğu’yu, Güneydoğu’yu, bu teze göre dünya üzerindeki refah seviyesinin batıdan doğuya değil de doğudan batıya artması gerekmez mi?

Dolayısıyla, ister zengin, ister fakir ol, herkesin hakkını aramaya hakkı var. Para ile zenginlik arasındaki ilişki, bağ zannettiğiniz kadar kuvvetli değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR