Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Veren el, alan elden üstün

Veren el, alan elden üstün

İslam’da dilencilik men edilen bir davranıştır. Dinimizde dilencilik men edildiği halde her yerde dilencilerle karşılaşıyoruz. Ramazan ayı boyunca şehrimizin dört bir tanında dilenciler yine işlek caddelerde. Ramazanı fırsat biliyorlar ve sınır tanımıyorlar.

Konyalılar yardımseverdir, merhametlidir. Dilenciler bu duyguları istismar ediyor. Zaten kimsenin kimseye güvenmediği bir dünyada bir de böylelerini görmek durumu daha da kötüye götürüyor. Ticarete dönüştürmüşler işi. Yıllardır emek harcamadan dilencilik yaparak geçinenler var. Resmen insanları sömürüyorlar.

Çoğu şehir dışından geliyor. Bunların bazıları şebeke. Bu şebeke olanlar engelli bireyler ve kurum adı kullanıyorlar. Engelli ve dezavantajlı grupların dernekleri tabii ki haklı olarak bu durumdan çok rahatsızlar. Çünkü bu dilenciler, toplumun engellilere bakışını olumsuz yönde etkiliyorlar. Halbuki engelliler dilenci değildir. Fırsat ve imkan verildiğinde her işin üstesinden gelebilirler. Azimli bireylerdir engelliler.

Peki, İslam dilenciliği men ediyor yazdık ya daha yazının girişinde. İslam dilenciliği men ettiği halde neden İslam ülkelerinde dilencilik bu kadar yaygın? Neden batıda, Avrupa ülkelerinde dilencilik yok denecek kadar az? Yanlışım varsa düzeltin ancak bildiğim nispetince yazayım. Batı medeniyetinde zekat gibi, sadaka gibi dini vecibeler yok. Yardımlaşma yüzyıllardır yok oralarda. Düşünün; fakirliği, sefilliği diz boyu yaşadıkları dönemlerde bile yardımlaşmamışlar, birbirlerini desteklememişler. Öyle bir kültür yok. İslam coğrafyasında ise bu dilenciler, zekat ve sadaka gibi vecibelerimizi kullanıyorlar. Çünkü biz Müslümanlar olarak yetim doyuranlar, yolda kalmışa yardım edenler, yardıma muhtaç olanlara yardım edenleriz. Dilenmeyen ihtiyaç sahiplerini tespit ederek, onlara yardım etmeye devam edeceğiz imkanlarımız dahilinde. İnfak edeceğiz Allah için. “Veren el alan elden üstündür”…

Ramazan ayında oruç tuttuk, kendimizi yeniledik. Haksızlıktan uzaklaştık, haz ve hız çağında hata yapmaktan kaçındık. Bir Ramazan Bayramı’na daha eriştik. Mübarek olsun, Allah nicelerine eriştirsin.

Esenlikler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR