Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Şivlilik

Şivlilik

Konya’da yüzyıllardır güçlü bir şekilde yaşatılan bir gelenek olan şivlilik, bu yılda aynı coşku ve heyecanla yine yaşatıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sokaklara düşen çocuklar, kapı kapı dolaşarak şivlilik toplamaya çalıştılar.

Okullara gitmeyen, arkadaşları ile birlikte şivlilik geleneğini yaşatmaya çalışan çocuklar, çok güzel ve göğüs kabartan görüntüler oluşturdular. Şivlilik günü  bütün evlerde bir hareketlilik yaşandı.

Günler önce Şivlilik günü gelmeden hazırlıklarını yapan Konyalılar, böylesine güzel bir günde çocukları sevindirmenin hazzını yaşadılar. Çarşılar, pazarlar, marketler, bakkallar da devam eden  şivlilik hazırlığı  “şivliliğe özel”  reyonlarda alıcıların hizmetine sunuldu.

Çocuklar, ellerine aldıkları naylon torbalarla kapı kapı gezip şivlilik toplarken, anneler de evde “bişi” denilen kızartmaları hazırlamak için mutfağa girdiler. Ellerindeki torbaları  sakız, çikolata, lolipop, kraker, şekerlemeler ile dolduran çocuklar, daha fazla kapı dolaşarak torbasını en çok doldurmak için adeta birbirleri ile yarıştılar.

Konya dışından gelenlerin veya Konya’ya yeni gelenlerin pek bilmediği bu gelenek nedeniyle bazı kapılar çocuklara açılmasa da yine de çocukların hevesi kırılmadı. Bu Konya’ya has güzel gelenek yaşatılmaya çalışıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR