Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Şiddet içerikli diziler

Şiddet içerikli diziler

Polisiye veya aşırı şiddet içerikli yapımların insanları daha çok şiddete meyilli hale getirdiğini düşünüyorum.

Son zamanlarda seri cinayetler işleyen insanların belgeselleri çekiliyor ama bunların suça veya insan öldürmeye meyilli bir psikoloji içinde olan kişiler için daha teşvik edici çalışmalar olduğu kanısındayım.

Bazı insanlar bu fikirde olan kişilere katılmıyor “alt tarafı bir dizi ne olacak”diyorlar. Ama ülkemizde de gördük. Bir dizide biri öldüğü zaman insanlar cenaze töreni düzenliyor. Veya orada gördüğü suça eş değer veya aynı senaryo ile suç işlemeye cesaret kazanıyor.

Alt tarafı bir dizi diyoruz ama aslında hayran olduğumuz karaktere bürünmekten çoğu insan geri kalamaz. Aslında alt tarafı bir dizi olmaktan çok uzaktır.

İnsanlar ekranda gördüğü veya maruz kaldığı her türlü şiddet görüntüsünü uygulamaya meyilli bir yapıdadır. “Başka insanlar yapabiliyorsa bende yaparım” benliği ve farkındalığı ile şeytanlaşabiliriz.

Peki ya bu durumun önüne geçmek için ne yapılabilir.

İnsanlara erken yaştan itibaren meydanın etkileri açısından ve bu etkileri nasıl kontrol edilebileceği ile ilgili medyaokuryazarlığı eğitimi verilmesi bunca şiddet aktivetisinde ciddi azalmalara sebep olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR