Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Rahat konuşabilmek

Rahat konuşabilmek

Muhakkak siz de farkındasınızdır; insanlar artık kendilerini ifade etme noktasında ciddi zorluklar yaşıyor. Özellikle medya sektöründe farklı kurumlarda görev yapan muhabirler bunu net bir şekilde fark edebiliyorlardır. İnsanların kendilerini ifade edememesinin nedeni olarak ‘iktidarın baskıcı politikaları, oluşturulan korku imparatorluğu’ gibi şeyler söyleyenler var. Bence esas olarak neden bu değil. Hatta bir bahane. Saçma gelebilir belki ama bence insanlar konuşmaya konuşmaya konuşmayı unutmuş gibi.

Sıklıkla duyarız, ‘basın, medya; toplumun sorunlarına odaklanmalı, özellikle yerel basın daha demokratik bir alan olmalı, fırsat eşitliği yaratmalıdır’ diye. Tamam, doğru, eyvallah. Şimdi kendinizi muhabir gibi düşünün. Vatandaş, “Benim sorunlarıma odaklan” diyor. “Peki, tamam, vazifemiz” diyorsunuz ve o vatandaşa soruyorsunuz, “Ne sorununuz var, ne talep ediyorsunuz?” diye ancak vatandaş sorununu anlatamıyor. Ne yapacaksınız? Yazamayacaksınız. Eğer müneccim falan değilseniz.

Son dönemlerde adeta bir ‘furya’ haline gelen sokak röportajlarını görüyorsunuzdur. Şahsiyet soruyu soruyor ve kenara çekiliyor. Yanıt beklediği kişilerin büyük bir çoğunluğunda konuşma öncesi bir panik, korku ve endişe net bir şekilde görülüyor. Rahat konuşamıyor insanlar, bir kaygı var. Bu konu hakkında uzmanlar ne diyor diye bir kurcalayayım dedim ve ufak tefek notlar aldım.

Geçmişte çocuk yetiştirmeyle evcil hayvan besleme, bakma arasında negatif bir ilişkinin olduğuna inanılırdı. Ama uzmanların yaptıkları araştırmalara göre iş öyle değilmiş. Evcil hayvan beslenen bir evde çocukların karakterlerini daha sağlam bir şekilde oluşturdukları belirlenmiş. Konuşma performansı yüksek ve kendini ifade etme noktasında pozitif sonuçlar gözlemlenmiş. Yani özetle uzmanlara göre evde evcil hayvan beslemek çocuk gelişimi açısından iyi sonuçlar doğurur.

Öte yandan aldığım notlar arasında; özgün olun, doğal olun, abartılı üslup kullanmanıza gerek yok gibi notlar var. İşin özü, doğal olmak. “Şatafatlı bir dil kullanacağım” düşüncesiyle birisi size bir şey sorduğunda kekelemenize gerek yok.

Herkese iyi hafta sonları diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR