Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

İnsan korku filmini neden sever?

İnsan korku filmini neden sever?

Öncelikle herkese iyi hafta sonları diliyorum. Yazarken eğlendirecek, okurken eğlendirecek bir konuya değineyim diye düşünüyordum. Açıkça söylemek gerekirse, şu günlerde böyle bir konu bulmak zor. “Ne yapsam, ne yazsam” derken korku filmleri üzerine yazmak geldi içimden.

Şimdi soru şu; insan neden korku filmi sever? Bu işin psikolojik yönüne değineceğim. Malum, psikolog olmadığım için bu konu ile ilgili bazı okumalar, araştırmalar yaptım. Onları sizlerle paylaşayım. Edindiğim bilgilere göre, psikolojide korkunun çekiciliği üzerine bir takım araştırmalar yapılmış. İnsanların korkmayı tercih etmeleri birçok farklı nedene bağlanmış. Yine araştırmalara göre, korku temalı içerikler daha çok erkeklere hitap ediyormuş. Çünkü erkeklerde kendilerini çevresine soğukkanlı, sakin bir şahsiyetmiş gibi görünme isteği varmış. Ki bu durum yaptığım gözlemlere de uyuyor.

Öte yandan insanların korku içerikli filmlere yönelmesinin bir diğer nedeni insanoğlunun heyecan arayışı imiş. Monoton bir hayata alışan insanlar, korku içerikleri ile kendi arasında bir bağ kurarak, o dünyanın içerisinde yaşıyormuş gibi hissetmesine neden olabiliyormuş. Dolayısıyla yüksek heyecan arayanlar ve sıradan bir hayattan sıkılanlar korku filmini daha çok sever gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.

Bir de şöyle bir durum var ki bu enteresan; insan gerçek hayatta korktuğu vakit ne yapacağını, nasıl tepki vereceğini kontrol etmek adına bu içerikleri izleme, oyunları oynama gibi yollara başvurabiliyormuş. Yani insan her daim, “Kontrol bende” demek istiyor. Mesela, sinemada bir korku filmi izliyorsun, eğer filmden çıkıp gidiyorsan korku hissini güvenli alanda yaşıyormuşsun.

Samimi bir şekilde söyleyeyim; bu korku filmlerini oldum olası sevmemişimdir. “Efekt yapacağım” derken, işin cılkını çıkarıyorlar çünkü. Öyle hatalar var ki inanılır gibi değil. O sektörden olmamama rağmen bu hatalar çok gözüme batıyor. Filmlerde hep manasız bir başlangıç olur, manasız bir şekilde devam eder ve öyle de biter. Herhangi bir sonuç falan da çıkaramayız. Güldüm mü? Yok. Üzüldüm mü? Yok. Bir şey öğrendim de genel kültürüm mü arttı? Yok. “Korkayım” diyorsun, korkamıyorsun da. Karşısındakini “böh!” diye korkutmaya çalışan bir karakterin olduğu filmi napayım yani? Film başlarken, “Heh şimdi şu şöyle olacak, bu böyle olur” diyoruz ve o oluyor. Bu işe para harcayan, emek verenleri üzmek istemem ama öyle oluyor yani. Yanılıyor muyum?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR