Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Eski bayramlar mı, yeni duyarsızlık mı?

Eski bayramlar mı, yeni duyarsızlık mı?

On bir ayın sultanı mübarek ramazan ayının son günlerini yaşamaktayız. Artık Ramazan Bayramına sayılı günler kaldı. Yirmi dokuz gün boyunca oruç tutan Müslümanlar bunun karşılığını bayram olarak alacaklar.

Artık her bayram serzenişte bulunduğumuz nerede o eski bayramlar sözcüğü de samimiyetini kaybetmeye başladı. Öyle ki insanlar ne kadar hayıflansalar da modern yaşamın kendilerine sunduğu konfor ve rahatlıktan dolayı eski bayramları aramayı fazla önemsemiyorlar. Eski bayramlardaki insan sıcaklığını aramak yerine tatilin, denizin sıcaklığı onlara daha cazip geliyor.

O eskiyen bayramlarda en çok çocuklar mutlu olurdu. Bir gün önceden şimdiki gibi kolayca duş alma olanağı olmadığından banyo yapılır. Daha sonra yeni alınan elbiseler hazırlanır, ütülenir ve yatağın başucuna konurdu. Şimdiki gibi çocuklara her zaman giysi alınmazdı. Bundan dolayı yeni giysilerin kıymeti bilinir, istenirse de bayrama az kaldı, bayramda giyebilirsin denilirdi.

Bayramda en önemli görev aile büyüklerini, komşuları, yaşlıları ziyaret etmek idi. Şimdi hasret kaldığımız sıcacık sevgi dolu konukluklar içimizi güneş gibi aydınlatırdı. O zamanlar her yeri beton yığınları kaplamamış arsalarda, yeşilliklerde çelik çomaktan tutunda, misket, kuyu kazmaca, dokuz kiremit, saklambaç oyunları oynanırdı. Şimdi bilgisayar başında yalnızca oynanan oyunlar çocuklarımızı insan sevgisinden, sosyalleşmelerinden uzaklaşmaktadır.

Günümüzde, özellikle de yoğun iş temposu nedeniyle bayramlar tatil ya da dinlenme fırsatı olarak değerlendiriliyor. ”Çekirdek Aile”’nin hısım, akraba ziyaretleri yapmak yerine tatile çıkması ve bu yüzden de el öpenlerin azalması sonucu büyüklerin bayramları daha bir ”buruk” geçiyor.

Tüketime dayalı modern yaşam bizlere bedensel rahatı sundu ama insanlarımızın, bayramlarımızın içimizi ısıtan sıcaklığını çaldı götürdü.”Apartman Hayatı”yla birlikte komşusunun kapısını belki de hiç çalmayan ”Şehirliler”, bayramlarda komşu ziyaretlerini de neredeyse unutur oldu.

Bu bayram tüm sevdiklerimize sıkıca sarılalım,kucaklaşalım. Sevgiyi, saygıyı,dostluğu,vefayı başka bayrama ertelemeyin. Çocukluğumuzdaki gözyaşlarımız gibi tertemiz, uçurtmalarımız kadar özgür, sevgi dolu bir bayram dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR