Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Efendi-köle ilişkisinin tedavülden kalkmaması sorunu

Efendi-köle ilişkisinin tedavülden kalkmaması sorunu

Her sene 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Biraz gecikmeli olacak ama yine de bu konu hakkında yazmak istedim bu hafta. Peki, tüm insanlık için hakların öneminin vurgulandığı bu anlamlı günü geride bırakırken, haklarımızı ne kadar biliyoruz?

İnsan hakları nedir, bu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde neler var ya da neler yok diye tek tek, madde madde yazmaya gerek yok. Merak eden araştırsın. Özeti şu ki; İnsan hakları her gün hepimiz için geçerli olan haklardır. Kişisel hak ve hürriyetlerimizin kutsal olduğuna inananlardanım. Ayrıca ilerlemenin, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın ve hatta daha da o seviyenin üzerine çıkmanın anahtarı hak ve hürriyetlerimizdir. Haklarımızı ne kadar biliyoruz diye sordum değil mi, ben sordum ve yine ben cevaplayayım; bildiğimizi zannediyoruz. Bir örnek verecek olursak, dünya kurulduğundan bugüne geçen zamana kadar baktığımızda hiçbir insan aslında köle doğmuyor ama sonradan köle ediliyor. Günümüzde de vaziyet hala böyle maalesef. Kölelik kalkmış değil. “Bu benim hakkım” deyip baş kaldırabilen de yok, “Bu onun hakkı” diyen de yok. İnsana değer verilmiyor ki hakkına verilsin. İnsan hakları noktasında bilinçli olan şahsiyet bir başkasının hakkını elinden alır mı? Almaz, almaması gerekir.

İnsanoğlunun hayırlısı, kalitelisi hakkı, adaleti üstün tutar. Etrafındaki herkesin doğuştan eşit olduğunu bilir ve bunu davranışlarına yansıtır, bu minvalde hal ve hareketlerini vefat edene kadar sürdürür. Yani öyle kimseyi kendine kul, köle olarak görmez. Toplumsal huzur ve barışın sürekliliği ve devamlılığı isteniyorsa, bu tür baskıların önüne geçilmesi gerekiyor. Gelecek nesilleri haset, aç gözlülük, kin, nefret gibi olumsuzluklardan uzaklaştıracak şekilde eğitmemiz ve örnek olmamız lazım. Bir insan, başka bir insanın efendisi olmamalı.

Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle insan hakları noktasında daha fazla bilinçlenilmesi ve hafızamızda bulunan bilgilerin tazelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Hani bazı köşe yazarlarımız soruyor ya ‘ne zaman adam oluruz?’ diye, bu hafta da buna ben cevap vermiş olayım: Efendi, köle ilişkisinin olmadığı bir dünyanın ‘ütopya’ olmadığının farkında, bilincinde ve inancında olursak ‘daha iyi adam oluruz’.

Herkese iyi hafta sonları diliyorum. Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR