Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Başarının şartları!

Başarının şartları!

Başarının şartları!

Mayıs ayının gelmesi ile birlikte son yağmurları da geride bıraktık ve yaz sıcaklıkları iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. 
Havaların ısınması ile birlikte cadde ve sokaklardaki hareketlilikte ciddi şekilde gözle görülür hale geldi. Motosiklet ve bisikletler trafikte daha sık görünürken, esnaftaki hareketlilik ise gözlerden kaçmıyor. 
Yaz aylarının en çok ilgi çeken konularından biriside sıcaklara karşı nasıl davranmamız ve neler yapmamız gerektiğidir. Bu konuda özellikle gençlerin ve yaşlıların dikkat etmesi gerekir ki bu konudan özellikle herkesin duyarlı olması gerekiyor. 
Havaların ısınması ile birlikte hafta sonu da hem piknik ve mesire alanları hem de parklar ve benzeri yerler oldukça kalabalıktı… Bu kalabalığın bu hafta daha da artacağı kesin…
Sağlıklı kişiler için bile çoğu zaman hastalık nedeni olabilen yaz sıcakları, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda şikayetleri artırır. Uzmanlar, sıcakların kapıda olduğu şu günlerde özellikle kalp hastalarının sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor. 
Uzmanlar kalbi koruyan önerilerde bulunmayı da ihmal etmiyorlar; “Hava sıcaklığı ve yüksek nemden, kalp damar sistemimiz olumsuz yönde etkilenir. Cildimizde dolaşan kan miktarı normalde yüzde 12 civarındayken sıcaklığın ve nemin artmasıyla yüzde 32-40 civarına yükselir. Böylece kalbe ve beyne giden kan miktarı azalır. Kalbin iş yükü ve oksijen sarfiyatı artar. Aynı zamanda kalbin atım sayısı yükselir ve solunum hızlanır. Yani vücudumuz fazla ısıyı, kan dolaşım oran ve miktarını değiştirerek, deri ve ter bezleriyle su kaybederek, solunum sayısını artırarak dengelemeye çalışır’’
Bambu Ağacının Öyküsünü sizlere aktararak yazımı tamamlayacağım…
İnsanoğlunun erdemi, meyvesini yiyemeyeceği meyveyi dikmesindedir, derler. BAMBU, Çinliler bu ağacı şöyle yetiştirir: …önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. Fakat inatçı tohum bu yılda da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda da bambuya su ve gübre vermeye devam ederler. Ve nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır. Akla gelen ilk soru şudur: Çin bambu ağacı 27 metre boyuna altı hafta da mı Yoksa bey yılda mı ulaşmıştır? Bu sorunun cevabı Tabii ki beş yıldır. Büyük bir sabırla ve ısrarla tohum beş yıl süresince sulanıp gübrelenmeseydi ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edebilir miydik?… Bir başarının şartları her zaman çok basittir. Bir süre için çalışın, bir süre tahammül edin. Her zaman inanın ve hiçbir zaman geri dönmeyin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi