Bekir Ümit Atcı

Bekir Ümit Atcı

TÜRKAKIM Nedir ?

TÜRKAKIM Nedir ?

TÜRKAKIM Nedir ?

2014 yılında iptal edilen “Güney Akım Projesi” yerine  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından  önerilen Türkakım projesi 2016 yılında yapılan bir antlaşma ile resmiyete taşınmış; Rusya Anapa kenti kıyısından başlayarak Karadeniz altından 930 km boyunca ilerleyen hat ile Kıyıköy’den ülkemize giriş yapan Rusya’nın doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya  intikal projesidir.

Rusya için Ukrayna’yı devre dışı bırakmak ve egale etmek açısından kritik öneme sahip bu proje ile birlikte Putin hem satış ağını kuvvetlendirdi hem de vermek istediği mesajların hepsini adreslerine gönderdi.

Peki biz bu işin neresindeyiz ?

Türkakım projesi halihazırda enerji ithal eden bir konumdan enerji ihraç eden bir konuma mı getirecektir ?

Hayır.

Türk halkı artık doğalgazı indirimli mi kullanacaktır ?

Hayır.

Yapımında birçok rekora imza atılan ve sualtında 2200 metre derinliğe sahip olan bu boru hatlarınının yapımında ve mühendisliğinde mi pay sahibiyiz ?

Hayır.


7 Ocak tarihinde  resmen açılışı yapılan ve adıda dahil olmak üzere tamamen bir Putin projesi olan Türkakımı için yüzyılın antlaşması yakıştırması pekte yerinde bir kullanım olmayacaktır kısacası.

Çok zengin yenilenebilir kaynaklarımızı kullanmaya yönelmek; bu kaynaklardan enerji üretmenin pahalılıklarından bahsetmek yerine, yeni teknolojileri takip etmek, güneşten ve rüzgardan elektrik üretiminin maliyetini düşüren sistemleri ithal etmenin ham petrol ve doğalgaz satın alıp enerjiye dönüştürmekten daha alkışlanası hareketler olduğunu düşünüyorum.

Uzun vadede ise artımız bir enerji merkezi olarak kurgulanıyor oluşumuz.

Faydasız mı, illaki faydalı.

Bizi kurtarır mı ?

Hiç sanmıyorum.

Hayırlı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Ümit Atcı Arşivi
SON YAZILAR