Barbaros Ulu

Barbaros Ulu

Bunları yapan yaşadı

Bunları yapan yaşadı

Bu yazımda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, vatandaşlara önerdiği bazı tasarruf tedbirlerine yer vereceğim. Bu öneriler Enerji Bakanlığı tarafından çıkarılan “Aklınla Verimli Yaşa” kitapçığından alıntıdır:

(Parantez içleri bana ait.)

1.”Kışın kombi derecesini indirin, yazın klima derecesini yükseltin”. ( Kombi derecesini indirerek biraz üşüyün. Bu sizi diri tutar ve ölmezsiniz demektir.)

2.Kısa mesafelerde yürüyün ya da bisiklete binin. (Uzak mesafeleri de yürüyün. Benim size önerim budur. Boş verin bisikleti. Bisikleti çaldırıp sonra kara kara düşünmeyin.)

3.Saçınızı kurutma makinesi ile değil, havlu ile kurutun. (Hep yapmışımdır. Sanki saç kurutma kullanmışım gibi elektrik sayacım yarış atı gibi koşuyor.)

4.Banyoya kum saati koyun, 4 dakikadan fazla duş yapmayın. (Kum saatini bilmem de 4 dakikada nasıl duş alıp çıkacağım? Kara kara düşünmeye başladım şimdiden. Zira yarı sabunlu çık demektir bunun Türkçesi. Bakan 4 dakikada duş almayı bize uygulamalı gösterse de bunu bir görsek. Değilse zinhar inanmam.)

5-Kışın fırını kullandıktan sonra kapağını açıp, ortamı ısıtın. (Bir taşta iki kuş vurmaktır bu. Tek yapacağınız fırının kapağını açık tutmak. Çok zor değil, inanın. Hatta elinizi fırının içine doğru tutun. Isınan elinizi yüzünüze sürün.)

6.Düşük katlar için asansöre binmeyin, merdivenden çıkın. (Bunu da şiddetle öneririm. Burada tek yapacağınız, asansörün bakım, tamir ve servisine para veriyorum psikolojisinden kurtulmanız. Hele yürüyüşe inerken Allah rızası için asansör kullanmayın.)

7.Yüksek motor hacmine sahip araç kullanmayın”. (Etin ne buldun ne? Havanız batsın demektir bu. Öyle ya, yüksek hacimli motor neyinize sizin.)

8. Evinizin duvarlarını açık renge boyatın. (Evimizi aydınlık tutar, içiniz açılır ve erkenden ışık yakmak zorunda kalmazsınız.)

9.Binaların güney cephesine yaprak döken ağaçlar dikin. (Yaprak dökmeyen ağaçlar dikerek pencereden evinize girecek güneşe engel olmayın demektir.)

12.Kışın perdeleri açın, içeriye güneş ışığı girsin. (Sayın Bakanım, doğru dersin de senin perde dediğin eski anam babam perdeleri değil ki. Günümüz perdelerini açmak için günün belirli saatini ayırmak gerekiyor. Bu işkence akşam kapatırken de olacak. Bu perdelerle uğraşan, varsın donayım daha iyi der. En azından yok yere gerilmez.)

13.Radyatör arkasına yalıtım levhası yerleştirin ve önüne mobilya koymayın, ana girişlerde çift kapı ya da döner kapı kullanın. (Bu önerileri yerine getirmeden önce yalıtım levhası, çift kapı ya da döner kapı maliyet hesabı yapmanızda fayda var. Radyatör önüne mobilya koymayın önerisine gelince, Sayın Bakan, lütfen uygulanmayacak öneride bulunmayın. Zira petek önüne mobilya koymak Allah’ın emri gibi bir şey. Bu önerini yerine getirmek demek aile saadetinin temeline dinamit koymak demektir. Dinamitle ısın diyorsan başka. Ama petek önündeki mobilyayı çekmek demek boşanma sebebidir. Lütfen aile saadetimizle oynama. Bırak, doğal gazı biraz fazla ödeyelim. Zira aile saadeti bu tasarruftan önce gelir ve bu itibardan asla ödün verilemez. Var git işine.)

14.Gereksiz yere ani fren yapmayın, gaza basmayın. (Hava yapma, havan batsın diyorsun. Haklısın da biz havasız yaşayamayız. Araba sürerken herkes başını çevirip bize bakacak. Değilse araba sürmenin ne anlamı kalır.)

15.Araç bekleme halindeyken kontağı kapatın. (Bu da zor ama deneyeceğim.)

16.Araçta hava akımını engellemek için camları açmayın. Bagajda bulunan gereksiz eşyaları çıkarın. (Ben açmıyorum ama yanıma binenler az hava gelsin diye açıyorlar. Hemi de ikisini birden. Az sonra da klimayı çalıştır diyorlar. Sayın Bakan bu laf anlamaz, söz dinlemezlere bir şey söyle. İnan, bundan ben de şikayetçiyim. Sanırsın ki hiç havasız yerde kalmamışlar. Onların ki ne sıcak ne de soğuk olacak. İstedikleri cennet. Bunu da cennete gitmeden dünyada iken benden istiyorlar.)

17.Çamaşır ve bulaşık makinesinde ön yıkama yapmayın. Çamaşırları asarak kurutun, kurutma makinesi kullanmayın. (Makinemin kurutma özelliği var mı bilmiyorum ama o dediğin ne ise bizde ön yıkama olmadan gerekirse tüm kazancımızı elektrik dağıtım şirketine veririz ama tam yıkamadan vazgeçemeyiz.

18.Bulaşıklardaki kaba atıkları yemekte kullanılan peçeteyle temizleyin. (Kusura bakma ama o tabakları kırarız. Yemekte kullanılan, milletin ağzını sildiği peçeteyi de kullanmayız. Biz şöyle yapıyoruz. Makineye koymadan önce bulaşıkları bir güzel çeşmede yıkıyoruz. Ardından makineye koyup çalıştırıyoruz. Yıkama bittikten sonra tabakları tek tek kontrol ediyoruz. İyi yıkamamış deyip yeniden makineye koyuyoruz. Baktık yine olmadı mı, makinenin sabununu değiştiriyoruz. Biz bir şeyi yıkamadan önce suyu suyla yıkar, öyle kullanırız. Lütfen tasarruf namına aile saadetimin temeline dinamit koyma. Dönmez soyadını döner şeklinde değiştirsen iyi olacak. Unutma ki evlilik dediğin şey tasarrufa gelmez. Devletin itibarı ne ise ailenin itibarı da budur.)

19. Ütü bitmeden birkaç dakika önce fişi prizden çekin ve kalan ısıdan faydalanın. (Biz daha ilerisini uyguluyoruz Sayın Bakan. Ütü gerektiren pantolon ve gömlek giymeyi bırakalı çok oldu. Sadece makama çıkarken ve milli bayramlarda gömlek ve takım elbise giyiyoruz. Madem bizi bu kadar düşünüyorsun. Devlet memurlarına tamamen kıyafet serbestliği getirin, ütüden kurtulalım ve enerjiden tam tasarruf sağlayalım.)

20. Fırını pişirme süresinden beşon dakika önce kapatın. (Yani ala çiğ yiyin diyorsun. Öyle ya iyice pişmiş çamur gibi olur. Yiyeceğin proteinini de yok eder.)

21. Düdüklü tencere kullanın. (Özellikle nohut ve fasulye pişirmede kullanıyoruz. Gören de eve kalabalık misafir gelecek sanır. Beklenen misafir de gelmediğine göre kaç akşam menümüz hazır. Isıtılıp ısıtılıp konuyor önümüze. Bereketli oluyor böyle.)

22. Az yemek ısıtmada fırın yerine mikrodalga kullanın. (Kullanalım kullanmaya da bu mikrodalga fiyatları nerelerde, bilen var mı acaba?)

23. Büyük ekranlı TV tercih etmeyin. (Başka başka... Sayın Bakan diğer önerilerin özellikle 4 dakikada duş neyse de bu önerinin hiç kıymeti harbiyesi yok. Bu devirde 37 ekran olur mu hiç? Gelen misafir büyük ekranlı TV yerine bu küçük ekranı görse, siz hala 37 ekran mı kullanıyorsunuz dese, bizim itibarımız ne olur, biliyor musun? Lütfen tasarruf tedbirlerini de tadında ve kıvamında bırakalım.)

Bakan’ın hazırlattığı “Aklınla Verimli Yaşa” kitabından tasarrufa dair bazı öneriler bunlar. Bu önerilerine tek kelimeyle tebrikler Sayın Bakan. Uzat elini öpeceğim derim. Zira tasarruf tedbirlerine beni sollamış gördüm seni. Bükemediğim eli de öperim. Kitapçığın ismi aklınızda kalmazsa, siz buna “Aklınla Bin Yaşa” ismi de verebilirsiniz. Haydi göreyim sizi. Çünkü sıra sizde. İlk işimiz banyo işimizi dört dakika ile sınırlandırmak olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Barbaros Ulu Arşivi

Veda

28 Aralık 2022 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR