Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

İnsanlığı; 2030’da Nasıl bir Dünya Bekliyor?

İnsanlığı; 2030’da Nasıl bir Dünya Bekliyor?

İnsanlığı ileriye taşıyan araçların tümü, teknoloji olarak tanımlanıyor! Teknolojinin gelişimi ile seyahat acente danışmanlığı, kasiyerlik, fastfood çalışanı, postacı ve banka çalışanı gibi meslekler yok olacaktır! Yapay zekâ mühendisliği, robotik mühendislik, siber güvenlik uzmanlığı ve dijital pazarlama uzmanlığı gibi teknoloji tabanlı meslekler ise ön plana çıkmaktadır! Teknoloji her alanda kendini hissettirir ve değişimi de birlikte getirirken, 2030‘a doğru giderken, nasıl bir dünyada olabileceğimiz zaviyesinden bir projeksiyon geliştirelim!

Teknolojinin hayatımıza girmesi ile eğitim, sağlık, ekonomi, kültür ve sosyal hayat tabii ki değişime uğramaktadır!  Eğitim, sağlık, sosyal hayat, yemek kültürü, ekonomi, finans ve para olarak nasıl bir değişim dünya insanlığını beklemektedir? Değişime hazır olan ve değişime yönelik öngörü, strateji ve taktik geliştiren toplumlar, teknolojinin getirdiği değişime,  daha kolay adapte olmaktadır! Değişime hazır olmayan toplumlar teknolojiyi üretenlerin kültürü ile baş başa kalacaktır! Bir nevi teknolojik köle olacaktır! Değişime direnen toplumlar ise kaybedenler kulübünde yer alacaktır!

Klasik anlamda okullar verimsiz olduğu için eğitim sistemi değişime uğrayacaktır! Öğrencilerin evde öğretmenin anlattığı video dersi izleyip,  okulda yapay zekâ destekli konuya çalıştığı bir okul düzeni geliyor! Okullar açılacak mı ya da kapanacak mı derken; klasik okul sistemi kalkacaktır! Yeni bir eğitim sistemi bizi bekliyor! Sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak, evden sanal olarak okula gidilen bir gelecek geliyor!

Yeni sistemde, öğretmen, devleti ve milleti adına yetenek avcısı olacaktır! Yetenekli öğrenciler keşfedilmeli ve devlet adamı olarak yetiştirilmelidir! Kalabalık sınıf ortamında kaybolan ve heder olan yetenekli öğrencilere artık izin verilmemelidir!  Öğrenci,  zorla veya mahalle baskısı ile okumak zorunda değildir! Yetenek ve kapasitesine göre, kısa yoldan meslek seçimini yapmalı ve devletine böylece hizmet etmelidir!

Günlük teknoloji kullanımının merkezinde yer alan cep telefonları ve dijital asistanlar büyük bir değişime uğrayacak!  Yapay zekâ, özelleştirilmiş bilgileri sunacak ve bizim yerimize karar verip, alışveriş yapacak! Toplantı ve telefon görüşmelerini derleyecek, programı ayarlayacak, kişiye özel yemek seçecek ve iş hayatında başarılı olunması için sürekli koçluk yapacaktır!

Yapay zekâ destekli daha karmaşık problemler üzerine çalışacak ve kendimizi tanımlarken dijital kimliğin ağırlığı artacaktır! Sanal gerçeklik teknolojisi ile özellikle iş hayatında bire bir görüşmek yerine sanal dünyada buluşur hale gelinecek! Dijital kimlik bilgileri ve bilgi güvenliğinin de önemini artıracak! 

Sağlık alanındaki en temel gelişmelerden biri CRISPR teknolojisidir!  CRISPR, vücudun savunma sisteminden faydalanarak DNA’daki gen dizilimini değiştirebilen bir teknolojidir!   Bu teknoloji ile birlikte, kanser veya doğuştan gelen hastalıkların tedavisinde iyileşmeler yaşanacaktır! Devletlerin yapacağı tüm çalışmalara rağmen elbette ki hazırlıksız kitleler olacaktır! Bu kitleler para kazanamayıp ve harcama yapamaz hale gelince, hem ekonomi ve hem de sosyal düzen bozulabilir!

Etsiz et bir dünya bizi bekliyor! Bitki bazlı protein kullanılarak yapılan, et dokusu ve tadında yiyecekler geliyor! Etsiz Etin, Amerika’da Beyond Meat ve Impossible Burger, en popüler temsilcileridir! Deneyenler bu hamburgerleri gerçek hamburgerden ayıramıyormuş! Bu tip ürünler McDonalds ve Burger King gibi zincirlerde denenmeye başlanmış! Önümüzdeki birkaç yılda Türkiye’de fastfood tüketen nüfusun yarısından fazlasının bu tip ürünleri deneyeceği düşünülüyor!  Akabinde, sofralarımıza laboratuarda yetiştirilen et gelecektir!

Tarımda teknoloji kullanımı ve verimlilik artışı, artan dünya nüfusunu beslemek için yeterli değildir!  Verimliliğin artması için dikey yani topraksız tarım ile olacaktır!  Yapay zekâ sensörlerden gelen verilere göre hangi mahsulün hangi gün toplanacağına karar veriyor! Hollanda bu tarımın en iyi örneğidir!  Konya’dan daha küçük bir alana sahip Hollanda, Türkiye’nin tam beş katı tarım ihracatı yapıyor ve Amerika’dan sonra dünyanın ikinci büyük tarım ihracatçısı konumundadır!

Bitcoin gibi blok zincir tabanlı paralar, bankaları aradan çıkaran,  gizli işlemlere izin veren yeni bir bankacılık düzeni gündeme geliyor! Blok zincir, paranın takip edilebilirliğini kaybetmek istemeyen devlet veya küresel güçler, kendi dijital para birimlerini geliştirmeye başlamıştır!  Çin bunların başında geliyor! NewYork şehrinde 25 doların üzerindeki tüm işlemlerin nakit kullanılmadan yapılması zorunlu hale gelmiştir! Danimarka’da dijital ödeme oranı %80’e ulaşmıştır! Hindistan, bir gecede kağıt paraların büyük bir kısmını tedavülden kaldırmıştır! Türk Devleti, bu alanda ciddi araştırma ve yatırım yapmıştır! Türk Cumhuriyeti Devleti,  yerli ve milli, alternatif bitcoin ve blok zincir para sisteminin kullanıma hazır olduğunu düşünüyorum! Ticaretin dijitale kayması ve kredi kartlarının artması ile 2030’da fiziksel para ortadan kalkacaktır!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi