Ahmet Özçelik

Ahmet Özçelik

Eşyaya Saygılı Olmak

Eşyaya Saygılı Olmak

Eşyaya saygı olur mu? Hayatın her anında yanı başımızda ihtiyaçlarımızın giderilmesinde bize yardımcı olan eşyalar...

Eşyalarımıza en az bir insana gösterdiğimiz saygıyı göstermeliyiz. Onlar, nankörlük etmezler, ihaneti bilmezler, yalan söylemezler. Siz onları ne kadar hor görüp oraya buraya savursanız da, sağa sola atsanız da, hatta üzerinde tepinseniz de onlar görevlerini yapmaya çalışırlar. Eşyalarımıza saygı yanında onlara hayatımızı kolaylaştırdığı için teşekkür de etmeliyiz.

Eşya nimettir. Eşyaya saygı nimete saygıdır. Nimete saygı şükürdür. Şükür berekettir.

Eşyaya saygılı olmak; yeri ve zamanı geldiğinde bakımını yapmak, temizliğini yapmak işi bittiğinde yerine koymaktır.

Bir de yerli ve ithal eşyalar arasında ayrım yapmayarak her ikisine de aynı özeni göstermeliyiz. Bunun en güzel örneği yediden yetmişe hemen hemen herkesin giydiği ithal markalı spor ayakkabılar. Eşdeğer kalitede olmalarına rağmen sadece marka değerinden dolayı iki üç katına satın alınan ithal spor ayakkabılar. Bu ithal ayakkabıların bazıları ülkemizde üretiliyor. Bu ithal spor ayakkabılara özenle bakılır. Temizliği, varsa boyası zamanında yapılır. Maç yapılacaksa yerli spor ayakkabı veya varsa ithal spor ayakkabının eskisi ile yapılır. Bağcıklarını düzenli olarak yıkanır. Bu kadar özen sonucunda vatandaş bu ayakkabıların daha sağlam daha dayanıklı olduğunu söyler. Bende diyorum ki, ithale gösterdiğin saygının yarısını yerliye göster. Bak bakalım hangisi daha sağlam...

İşyerinde, çalıştığımız kurumda, nasıl olsa parası bizden çıkıyor dediğimiz lokantalarda, cart cart diye çekip attığımız kağıt havlulara saygılı olalım. Mümkünse bir yaprak kağıt havlu ile yetinelim. İkinci kağıt havlu "bir fazla değil" yüzde yüz artış demek. Yıl sonunda on bin liralık gider yerine yirmi bin liralık gider demek. İkinci yaprak kağıt havlu, israf demek, çevreye duyarsızlık demek. Eşyaya dolayısı ile nimete saygısızlık demek.

Kullandığımız eşyalarımıza saygılı olalım, onlara iyi davranalım ki bizlere uzun süre hizmet etsinler. Eşyalarımızı yapanlara görmesek de bilmesek de yapımında emeği geçenlere teşekkür edelim.

Eşyalarımıza saygılı olmak dileğiyle kazancınız bol ve bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Özçelik Arşivi