Ahmet Özçelik

Ahmet Özçelik

Üçkağıtçı Amerika faizleri neden arttırıyor?

Üçkağıtçı Amerika faizleri neden arttırıyor?

Üşenmedim, Google bakmak yerine Türk Dil Kurumu'nun Türkçe Sözlük 2011 yılı 11. baskısına baktım. Sayfa 2442.

“Üçkağıtçı a. 1. Üçkağıt oyununu oynatan kimse. 2.mec.Yalancı,dolandırıcı,hileci, düzenci kimse.”

Amerika’nın 2. tanımda olduğu gibi dünyada yalancı, dolandırıcı, hileci ve düzenci olduğunu bilmeyen yok. Suriye’de Türkiye'ye kurduğu alçak düzeni ve F35 ve F16 satışında yalan ve dolanla yaptığı ortada. Amerika'nın dış siyaseti bu 2. tanım üzerine kurulu.

Amerika bu üçkağıt oyununu hem kendi ülkesinde hem de tüm dünyada nasıl oynuyor?

Dolar, hisse senedi ve devlet tahvili. Amerika doları bir dünya parası yaparken şanına yakışır bir şekilde önceleri altın karşılığı basacağım deyip 1970 yıllardan sonra yalan ve hile ile doları karşılıksız basmaya başladı. İhtiyacı oldukça dolar bastı. Büyümesi için önceleri enerjiye ihtiyacı vardı. Bastı kağıdı(dolar) aldı petrolü. Doksanlı yıllarda emeğe ihtiyacı olduğunu hissetti ve Çin'i keşfetti. Bastı kağıdı bedava çalıştırdı uzak doğu ülkelerini. Fazla kağıt Amerika için enflasyon demekti. Doların değer kaybetmesi demekti. Çiviyi çivi ile sökmek misali fazla kağıdı (doları) piyasadan çekmek için, petrolü çok ve emeği ucuz ülkelere fazla dolarları karşılığında Amerikan devlet tahvili satarak doların değerini korumuş oldu.

Amerika kendi içindeki dolar fazlalığını da borsa yolu ile halletmekte. Kağıt üzerinde bazı Amerikan şirketlerinin değerinin bir çok ülkenin toplam gelirinden fazla olması bu yüzden.

Gelelim sorumuza, üçkağıtçı Amerika faizleri neden arttırıyor?

Pandemiye kadar üçkağıt ekonomisi ile durumu götüren Amerika, pandemi ile birlikte ne yapacağını şaşırdı. Onun için en kolay yol para (dolar) basmaktı ve öyle yaptı. Bu işi öyle abarttı ki bildiğimiz kadarıyla mevcut parasının en az iki katı dolar piyasaya sürdü. Pandemi dönemini böyle atlatan Amerika fazla doları piyasalardan çekmek için önce emtia fiyatlarını arttırdı. Yetmedi, Rusya -Ukrayna savaşının çıkmasını sağladı. Bu da yetmedi fazla doları dünya piyasasından çekmek için faiz arttırmaya başladı. Dolar o kadar çok ki, faiz artışı enflasyonu düşüremiyor, Amerika faiz artışına devam ediyor.

Öyle görünüyor ki bu faiz artışları Amerika'yı kurtarmayacak. Üçkağıtla ocakları sönen yuvaların, Suriye, Irak, Afganistan ve diğer ülkelerde dul kalan, mağdur edilen kadınların, anasız babasız kalan çocukların ahı bu kağıdı en kısa sürede tutuşturacak, Amerika kendi kağıdında cayır cayır yanacaktır.

Amerika'nın kendi üçkâğıdında üçkağıta gelmesi dileğiyle kazancınız bol ve bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Özçelik Arşivi