Ahmet Özçelik

Ahmet Özçelik

Merkez Bankası faizleri neden düşüyor?

Merkez Bankası faizleri neden düşüyor?

Enflasyonun yüzde seksenlere geldiği bir dönemde zaten enflasyona göre düşük olan politika faizi neden yüz baz puan düşürülerek yüzde 12 seviyesine çekildi.

Dünyada bir çok ülkenin merkez bankaları faiz artırırken hatta ilerleyen zamanlarda faizi artırmaya devam edeceklerini söylerken bizim merkez bankamız politika faizini neden düşürdü?

Faizin büyüğü küçüğü olur mu? Tabi ki olur. Günahın büyüğü küçüğü olduğu gibi. Bu arada faiz dinimizde en büyük günahlar arasındadır.

Gelelim biz sorumuzun cevaplarına:

Her ülkenin kendine has ekonomik yönetim tarzı vardır. Bizim ülkemizin ekonomik yönetim tarzı birçok ürün ve hizmette olduğu gibi ithaldi. Ülkemiz savunma sanayinde olduğu gibi ekonomik alanda da yerlileşme, millileşme mücadelesinin bir sonucu olarak faizi indirmiş olamaz mı?

Elinden iş gelmez, yan gelip yatmaya alışmış bazı asalak tipler; faizin enflasyondan bir kaç puan üzerinde olması gerektiğini savunuyor. Faiz eğer bu asalak tiplerin dediği gibi olsaydı, ekonominin çarkları durur, işsizlik zirve yapardı. Şimdi geçim sıkıntısından bahsedenler geçinemez olur, esnaf siftahsız dükkan kapatırdı. Bunun sonucu toplumsal istikrarsızlık olur ülkenin yönetimi zorlaşırdı. Zaten Türkiye düşmanlarının istediği de tam bu.

Politika faizi on iki. Mevduat faizi on yedi civarında. Ticari kredilerde politika faizinin çok üstünde değişik rakamlar söz konusu. Bu durum ticari hayata genel olarak olumlu yansırken elinde küçük birikimi olan vatandaş ne yapacak. Yüksek enflasyon karşında eriyip giden birikimini nasıl koruyacak ya da değerlendirecek. Bu aşamada devlet bazı sıkıntılı yanları olsa da kur korumalı mevduat sistemini devreye alarak ekonomik sistemde kısmen bir emniyet sibobu oluşturdu. Bazı aklı evveller KKM sisteminin ekonomiye şu kadar yük olduğunu sık sık dile getirip vatandaşın aklını karıştırmaya çalışıyorlar. Eğer bu aklı evvellerin istediği enflasyona dayalı faiz sistemi olsaydı, devlete maliyeti en az yedi sekiz kat daha fazla olurdu.

Ekonomide su akar yolunu bulur. Eğitimde ise iyi bir planlama yapmadan su yolunu bulmaz, bulamaz. Ekonomimizin istikrara kavuşması; israftan ve lüksten uzak, ekonomiye göre ayarlanmış iyi planlanmış bir eğitim sisteminden geçer.

Konuyu fazla dağıtmadan kısaca, faiz bütün kötülüklerin başıdır. Faiz ekonominin “NÜKLEER BOMBASI”dır. Düştüğü yeri yakar, ocakları söndürür, geleceği ipotek altına alır.

Faizden uzak, sağlığınız yerinde, kazancınız bol ve bereketli olsun.

Haftaya üçkağıtçı Amerika faizleri neden artırıyor???

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Özçelik Arşivi