Abdullah Acıbadem

Abdullah Acıbadem

2. El Piyasa Neden Durmuyor

2. El Piyasa Neden Durmuyor

2. EL PİYASA NEDEN DURMUYOR

Otomotiv sektörü belki de tarihinin en popüler zamanını yaşıyor.

Adeta bir ara en büyük yatırım aracı oldu ama bunu geniş açıdan düşündüğümüz zaman bu kadar araca ihtiyaç varmı?

Geriye doğru düşünelim 2018 yılı otomotiv sektörü sıfır satanlar İçin çok durgun geçti ÖTV indirimi hurda teşviki ile geçti. 2019 yılı İçin Otomotiv ithalatçıları, Distribütörler mevcut siparişlerini hep kısıtladı...

2019 yılının son çeyreğinde çok firma bayi markalarda 2018 model plaka çıkartılmamış araçlar vardı.

202 yılı İçin daha da endişeliydi distribütörler ama bunu tetikleyen de elbette 2019 yılının sonunda çıkan Kovid 19 ile araç fabrikalarının geçici kapatmaları ile üretim tamamen setteye uğradı. Çok Fabrika firma Çin’den yedek parça ithalatı yapamadı. araçlar yarım kaldı bekledi derken araç fiyatları yükselmeye başladı talep arttıkça fiyatlar yükselişini devam ettirdi bugün tabloya baktığımızda 2020 yılı Ocak ayı ile Ekim ayı arasına baktığımızda tüm araçlarda  yüzde yüz fiyat değişikliği oldu.

Herkes oto alım satımı yapmaya başladı Devletimiz üretici sanayi şirketlere nerdeyse tüm esnaflara çok düşük oranda kredi verdi. Sektörünü işini ve üretim fabrikasını geliştirirsin üretim yapsın dedi ama ve bunu çoğunlukla insanlar al sat ticareti ile Gayrimenkul ve oto alım satımı ile kullandı.

Önceden alım satım yaparken milletin bir korkusu vardı.

Şimdi vatandaş aracı güncel piyasa değeri üzerinden bile alsa elinde araç artı kâr’a geçti.

Herkes alım satıma başladı memurundan tutunda Farklı esnaf dallarına kadar.

Kazan çok az aslında zarar eden biz olduk tüm milletimiz oldu. Paramız değer kayıp etti. Vatandaş geçen yıl 25-30 bin ₺ verip bir aracı alabilirken şimdi bu araç 60 bin ₺ üzerine çıktı.

Döviz de harekete geçti bu da tetikledi.

Milletimizin alım gücü direk geriledi.

3 yıldır sürekli ötelenen 2. Araç alım satım yetki belgesi ile umutlandı esnaflar artık herkes al - sat yapamasın kısıtlansın diye ama oda muallakta kaldı.

Şuan otogalericiler sitesinde kiralık işyeri kalmadı talep olunca işyerlerinin mülkiyet satış bedelleri katladı ve kiralar uçtu.

Otomotiv piyasası ne zaman fiyat sabitlenir.  diye düşündüğümüz zaman şuan için Türkiye gelecek 2020 yılı sıfır araçların hepsi satıldı.

2021 model araçların ülkemize gelmesini bekliyoruz.

Öyle bir piyasa oldu ki 2019 model 2. El kullanılmış bir araç bayideki 2020 model sıfır araç fiyatından yüksek rakama satılıyor.

Bu en iyi distribütörlere ve araç fabrikalarına yaradı önceden döviz bahanesi ile küçük küçük rakamları oynarlarken artık şimdi direk istedileri rakamları yaZıyorlar.

Yetkililerin bir an önce Oto alım satım yetki belgesini sisteme geçirip ara da alım satımı oğlu, kızı, eşi ve kardeşleri üzerinden alıp satanların sorgulanmasıyla kontröl altına alması gerekiyor.

Herkes işini yapsın diyoruz Esnaflarımıza hayırlı işler diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR