Konya Usulü Paça Çorbası: Kelle Paçanın Lezzetinde Ustalaşmanın 4 Tüyosu

Türk mutfağı denince akla gelen lezzetlerden biri de paça çorbasıdır. Özellikle Konya usulü paça çorbası, kelle paçanın lezzetini daha da arttıran teknikleriyle adından sıkça söz ettiriyor.

Konya Usulü Paça Çorbası: Kelle Paçanın Lezzetinde Ustalaşmanın 4 Tüyosu
Yayınlanma:

Eğer siz de bu lezzetli çorbanın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız ve kelle paçanın lezzetinde ustalaşmak istiyorsanız, işte bilmeniz gereken 4 tüyo:

1. Kelle Paçayı İyi Temizleyin

Kelle paça çorbasının lezzeti, paçanın temizliğine bağlıdır. Paçayı temizlemek için öncelikle iyice yıkayın ve tüylerini alın. Daha sonra kaynar suya atarak kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduktan sonra tekrar yıkayarak temizleyin.

2. Paçayı Önceden Haşlayın

Kelle paçası, çorba yapımında önceden haşlanarak kullanılır. Bu sayede, paçanın lezzeti daha da artar ve çorbanın kıvamı da daha yoğun olur. Paçayı haşlamak için öncelikle bir tencereye su koyun ve kaynatın. Daha sonra paçayı ekleyerek yaklaşık 2-3 saat boyunca haşlayın.

3. Baharatları Dozunda Kullanın

Kelle paça çorbasının lezzeti, baharatlardan da etkilenir. Ancak baharatları dozunda kullanmak önemlidir. Çok fazla baharat kullanmak, çorbanın lezzetini bozabilir. Konya usulü paça çorbasında genellikle tuz, karabiber ve kırmızı biber kullanılır.

maxresdefault-002.jpg

4. Çorbayı Uzun Süre Pişirin

Kelle paça çorbası, uzun süre pişirildiğinde daha lezzetli olur. Bu nedenle çorbayı en az 4-5 saat boyunca pişirmeniz gerekiyor. Ayrıca pişirme süresi boyunca çorbayı ara ara karıştırmanız da önemlidir.

Paça çorbası malzemeler

1 kuzu kelle
5 parça ilikli kemik
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un

Paça çorbası sosu
1 baş sarımsak
1 su bardağı elma sirkesi
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı biber

Kelle paça çorbası nasıl yapılır?

Derisi soyulmuş olan kuzu kelle soğuk su ile yıkanır ve suyun içinde bırakılır. Suyun rengi dönünce suyu değiştirilir. Bu işlemi 3-4 kez yapmanız gerekir. İyice yıkanması önemlidir. Güzelce yıkanan kuzu kelle ve ilikli kemikler bol su konularak düdüklüde haşlanır. Haşlanan kuzu kellenin etleri ayıklanır. Haşlama suyu süzülerek başka bir tencereye alınıp tuzu atılır. Haşlanan kemiklerin ilikleri ayrılır. İlikler ve kellenin ayıklanan etleri çorbaya katılır. Terbiyesi için 1 su bardağı süt, 1 yumurtanın sadece sarısı, 3 yemek kaşığı un ve çorbadan alınan 1 kepçe su çırpılır.çorbanın suyundan katmak ısı dengesini koruması için önemlidir. Kaynayan çorbaya karıştırılarak terbiyesi ilave edilir. Bir taşım kaynayınca ocaktan alınır. Dövülen sarımsaklar sirkeye katılıp karıştırılır ve sosu hazırlanır. Yağda yakılan kırmızı biber ve hazırlanan sarımsaklı sirke ile servis edilir.

kaynaklar: haberturk.com, anadoludabugun.com.tr

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.