Kendimizi neden sürekli halsiz hissederiz?
Sürekli yorgun hissetmek birçok insanın hayatı boyunca yaşayabileceği bir durumdur.
Sürekli yorgun hissetmek birçok insanın hayatı boyunca yaşayabileceği bir durumdur. Halsizlik neden olur ya da halsizlik, yorgunluk hissedince ne yapmalı birçok kişinin kafasında yer alan bir sorudur. Yorgun hissetmenin nedenleri bireyin yaşam tarzına bağlı olabileceği gibi altta yatan tıbbi bir durumdan da kaynaklanabilir.
Kişinin kendini halsiz hissetmesi belli başlı problemlere yol açabilir.Trafik kazaları,dikkat eksikliği,okuduğuna odaklanamama,gündelik işleri yapmakta zorlanma gibi.
Bu halsizliklerin neden kaynaklığı olduğunu bildiğiniz zaman onu düzeltmek için çaba sarf edersiniz. Peki ya nedenini bilmediğiniz halsizlikler. Bu konu hakkında ne yapacaksınız?
İşte bu tür durumlarla karşılaştığınız zamanlarda sizin için çözüm önerileri...
1.UYKU EKSİKLİĞİ
Uykunuzu tam alamamak kendinizi halsiz hissetmenin en temel nedenlerinden biridir. Yapılan araştırmalar dünyada 3 insandan birinin uyku sorunu yaşadığını göstermektedir. Ayrıca yapılan başka bir bilimsel araştırma da 18-60 yaş aralığında olan insanların sağlıklarını kaybetmemeleri için günde 7 saat uyku uyumaları gerektiğini söylemektedir.
Günde 7 saatten daha az uyumanız durumunda halsizlik,enerji düşüklüğü aynı zamanda sağlığınız için olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Size etkili uyumanız için bazı ipuçları:
- Uyku alışkanlığınız olsun. Her gün aynı saatlerde uyanıp yatmaya özen gösterin. Haftasonları da dahil.
- Gün içinde uyuklamayın. Böyle yaptığınız zaman gece ihtiyaç duyduğunuz uyku azalır ve uyumakta zorlanırsınız.
- Yatakta iken mümkün olduğu kadar çabuk uykuya dalın. Eğer aklınızda farklı düşünceler varsa yerinizden ayrılın ve karanlık bir yerde oturun uykunuzun tekrardan geldiğini hissettiğiniz zaman vakit kaybetmeden yatağınıza dönün. Yattığınız yerin karanlık,sakin ve yeteri ısıya sahip olduğundan emin olun. Odanıza ışığın girmesini engelleyin. Soğuk yerde çekeceğiniz bir uykunun sıcak bir mekanda çekeceğiniz uykudan daha etkili olduğu kabul edilmektedir.
- Uyumadan hemen önce sigara vb. şeylerden uzak durun.Bu uykunuzun bölünmesine sebep olabilir.
Yukarıda saydığımız tüm maddeleri uyguladığınız halde uyku uyumakta zorluk yaşıyorsanız doktorunuza başvurun. Uyku konusunda herhangi bir tıbbi rahatsızlığınız olabilir.
2.ZAYIF BESLENME
Halsizlikten kurtulmanın en iyi yolu diyet ayarınızı doğru yapmaktır. Sağlıklı beslenme, dünyaya olan bakış açınız dahil her konuda fark yaratabilir. Halsizliğinizi azaltmak için beş besin (protein ve süt gibi) grubu ile doğru bir karışım yapmanız gerekmektedir.
- İhtiyacınız olan kaloriyi mutlaka tüketin. İhtiyaç duyulan kaloriden az tüketmek halsizliğe yol açabilir.
- Meyve ve sebze yemede aşırıcı davranın. Ayırt etmeden bütün sebze ve meyveleri yiyin.
- Protein alışkanlığınızı değiştirin. Kırmızı ve beyaz et seçmeye, her bakımdan zengin deniz ürünleri tüketmeye çalışın.
- Şekeri bırakın. Şeker enerji akışını hızlandırır ve halsiz hissetmenize sebep olabilir.
- Mutlaka kahvaltı yapın. Yapmamanız durumun güne ihtiyaç duyulan enerjiden eksik başlamış olursunuz.
- Bol bol su tüketin.
3.AŞIRI STRES
Yaşadığımız her şey strese sebep olabilir. Strese sebep olan şeylerin listesi saymakla bitmez.İş, aile, ölüm vb.
Stresi az yaşamak faydalı olabilir çünkü bazen stres uyarıcı rolüne bürünür ve daha faydalı yaşamamıza neden olabilir. Aşırı stres hem fiziksel hemde duygusal olarak sizi tüketir ve bazı sağlık problemlerine sebep olabilir.
- Sizi neyin stres altında tuttuğunu öğrenin. Bunları öğrenmeden çözüm bulamazsınız.
- Her şeye evet demeyin. Prensipleriniz olsun ve bu prensiplere bağlı kalın.
- Hayatınızda sizi strese sokacak kişilerden uzak durun. Eğer biri sizin ciddi bir şekilde stresli olmanıza neden oluyorsa ondan uzaklaşın.
- Kaygılarınızı gönderin. Bir şey sizi endişelendiriyorsa bunu açıklamayı öğrenin.
- Affedin. Herkes hata yapabilir. Üzerinizdeki negatif etkiyi affederek azaltabilirsiniz.
- Sosyal aktivite en önemli stres kovucudur ve endorfın hormonu sağlar. Kendinizi kötü hissediyorsanız fiziksel bir aktivite yapın.
4.SAĞLIK KOŞULLARI
Bu sayılan maddeleri uyguladığınız halde halen kendinizi halsiz hissediyorsanız olayın altında yatan tıbbi bir rahatsızlığınız olabilir. Kendinizi halsiz hissetmenize neden olan bir sağlık probleminden endişe duyuyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.