Kadın beyni ve erkek beyni arasındaki farklar nelerdir?

Erkeklerin kadınlardan farklı olduğu evrensel olarak kabul edilmektedir. Farklı durumlara farklı tepki gösterme eğilimindedirler.

Kadın beyni ve erkek beyni arasındaki farklar nelerdir?
Yayınlanma:

Erkeklerin kadınlardan farklı olduğu evrensel olarak kabul edilmektedir. Farklı durumlara farklı tepki gösterme eğilimindedirler. Erkeklerin bazı işlere daha iyi uydukları söylenir, kadınlar ve tersi. Bu nedenle geleneksel cinsiyet rolleri, erkeklerin siyaset ve bilim gibi kariyerlere uygun olduklarını ve kadınların yerlerinin bir evde olduğu söyleniyor. Bu tamamen durum böyle olmasa da, konuyla ilgili bazı gerçekler var. Erkekler ve kadınlar, sadece fiziksel olarak değil, beyin yapılarında da birbirlerinden farklılık gösterir. Farklılıklar her bir kişiyle ilgili olmayabilir, ancak açıklamalar genelleme üzerine az ya da çoktur.

Bilim, bir erkek beyninin büyüklüğünün bir dişiden farklı olduğunu, yani dişilerden daha büyük olduğunu kanıtlamıştır. Bu fenomenin nedeni hala bilinmemekle birlikte, erkeklerin fiziksel olarak kadınlardan daha büyük olmaları ile ilişkilendirilmiştir; dolayısıyla bunun beyin boyutuna da yansıyacağı mantıklı geliyor.

kadin-beyni-ve-erkek-beyni-arasindaki-farklar-nelerdir-11246.jpg

AŞAĞIDA BELİRTİLEN ERKEK VE KADIN BEYNİ ARASINDA DAHA BİRÇOK FARK VARDIR:

BOYUT

Kadın beyni: % 10 -% 15 daha küçük

Erkek beyni: % 10 -% 15 daha büyük

AĞIRLIK

Kadın beyni: 1144 gram

Erkek beyni: 1325 gram

HACİM

Kadın beyni: 1332 cm³

Erkek beyni: 1442 cm³

BEYİN HÜCRELERİ

Kadın beyni: Erkeklerden% 4 daha az

Erkek beyni: Kadınlardan% 4 daha fazla

BEYİN YAPISI

Kadın beyni: Daha yüksek gri madde yüzdesi. Bununla birlikte, gri maddenin yüzdesi, beyin boyutuyla cinsiyetten daha fazla ilişkili görünmektedir.

Erkek beyni: Beyaz maddenin daha yüksek yüzdesi. Bununla birlikte, beyaz maddenin yüzdesi, beyin boyutuyla cinsiyetten daha fazla ilişkili görünmektedir.

KAN AKIŞI

Kadın beyni: Hızlı kan akışı

Erkek beyni: Daha yavaş kan akımı

DOKU KAYBI

Kadın beyni: Yaşlandıkça daha az beyin dokusu kaybedersiniz.

Erkek beyni: Kadınlar ile karşılaştırıldığında, yaşlandıkça daha fazla beyin dokusu kaybedersiniz.

YARIMKÜRE

Kadın beyni: Kadınlar sol ve sağ beyin işleme arasında daha dengeli olma eğilimindedir, bu nedenle biraz daha sezgiseldir ve bazen daha iyi iletişimcilerdir.

Erkek beyni: Erkekler keskin bir şekilde sol beyin baskındır, dolayısıyla genellikle sosyal açıdan daha az ustadır ve kadınlardan daha fazla görev odaklı düşünürlerdir.

AMYGDALA (DUYGUSAL OLARAK UYANDIRAN BİLGİLERE YANIT VEREN, ÇEVREYE CEVAP VEREN VE STRESLE TEPKİ VEREN YAPI).

Kadın beyni: Orantılı olarak daha küçük.

Erkek beyni: Orantılı olarak daha büyük, cinsiyete strese verilen tepkilerde belirleyici bir faktör olmasına neden oluyor.

STRESE TEPKİ

Kadın beyni: Stres, kadınların duygu düzenlemelerinin düşmesine neden olur. Kadınlar kronik stresle daha iyi başa çıkıyor. Kadınlar, çocuklarına bakmak ve güçlü grup bağları kurmak için doğal içgüdülerinden kaynaklanan strese 'eğilim ya da arkadaşlık' yanıtı kullanırlar.

Erkek beyni: Erkekler daha çok bir omurgayı tutuyor gibi görünüyor. Erkekler stres karşısında, özellikle de akut stresde daha iyi öğrenebilirler. Erkekler genellikle stres karşısında 'dövüş ya da uçuş' taktiklerini kullanırlar.

HİPOKAMPUS (HAFIZA SAKLAMA VE FİZİKSEL ORTAMIN MEKANSAL HARİTALANMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR.)

Kadın beyni: Kadınlarda daha büyük. Kadınların simge yapılarını kullanarak gezinme olasılıkları daha yüksektir. Cinsiyet hormonları, beyindeki hasarı erkeklerde aynı hücrelere göre daha iyi tolere etmek için dişi hipokampal hücreleri etkileyebilir.

Erkek beyni: Erkeklerde daha küçük. Erkeklerin uzayda veya oryantasyonda mesafeyi tahmin etme olasılıkları daha yüksektir.

DORSAL PREMAMİLLER ÇEKİRDEĞİ (BEYNİN BÖLGEYİ KORUMAYI DÜZENLEYEN KISMI)

Kadın beyni: Dişiler daha küçük bir dorsal premamiller çekirdeğe sahiptir; erkekler kadar bölgesel ve saldırgan değiller.

Erkek beyni: Erkekler daha büyük dorsal premamiller çekirdeğe sahip olma eğilimindedir, bu yüzden bölgelerini korumak için daha bölgesel ve saldırganlar.

DUYARLILIK

Kadın beyni: Beyin serotonin sistemindeki farklılıklar nedeniyle, kadınlarda depresyon ve kronik anksiyete çok daha yaygındır. Kadınlarda progesteron seviyeleri, vücudun stresli hormonları kapatma yeteneğini durdurarak, kadınların erkeklerden daha düşük stres düzeylerinde depresif dönemlere girmesine neden olur.

Erkek beyni: Y kromozomu öncelikle erkeklerin zihinsel hastalıklara karşı daha duyarlı olmalarından sorumludur. Erkeklerin disleksik olmaları veya diğer dil yetersizliklerinin yanı sıra otizme, DEHB ve Tourette Sendromuna daha yatkın olmaları daha olasıdır.

BECERİ

Kadın beyni: Kadınlar genellikle dili temel alan görevlerde üstündür, çünkü dille ilgilenen iki beyin alanı kadınlarda daha büyüktür ve kadınlar her iki yarım kürede dili işlerken, erkekler de tek bir beyin yarısını desteklemektedir. Parietal bölge, kadın beyninde daha kalındır, bu da zihinsel olarak nesneleri döndürmelerini zorlaştırır.

Erkek beyni: Standardize testlerde, erkekler, matematiksel testlerde, sayısal beyin fonksiyonunu kontrol eden inferior-parietal lobül, erkeklerde daha büyük olduğundan, kadınlardan daha yüksek puan alır.

DUYGULAR

Kadın beyni: Kadınlar erkeklerden daha büyük bir derin limbik sisteme sahip olma eğilimindedir; duygularıyla daha fazla temas halindedirler ve duygularını ifade etmede daha iyidirler.

Erkek beyni:Erkekler her şeyi rasyonel ve mantıklı bir şekilde analiz etmeye çalışır, bu da duygularını ifade etmede daha az etkilidir. Ayrıca düşük empati yeteneğine sahipler, bu yüzden erkeklerin yalnız olma olasılıkları daha yüksektir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.