Hadrianopolis’te Hazreti Süleyman betimli gizemli bir kolye bulundu!
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, 5. yüzyıla ait Hazreti Süleyman betimli nadir bir kolye ucu bulundu.
KARADENİZ'İN ZEUGMASI" OLARAK BİLİNEN HADRİANOPOLİS ANTİK KENTİ'NDE ARKEOLOJİK KAZILAR DEVAM EDİYOR
Karabük’ün Eskipazar ilçesinde, "Karadeniz'in Zeugması" olarak adlandırılan Hadrianopolis Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarında önemli bir tarihi bulguya ulaşıldı. Kazılarda, Hazreti Süleyman (aleyhisselam) betimli ve muska olarak kullanıldığı düşünülen bir kolye ucu gün yüzüne çıkarıldı. Milattan Sonra 5. yüzyıla tarihlenen bu nadir eserin, hem Anadolu arkeolojisi için hem de dinler tarihi açısından taşıdığı önem dikkat çekiyor.
KAZILAR, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN "GELECEĞE MİRAS PROJESİ" KAPSAMINDA SÜRÜYOR
Hadrianopolis Antik Kenti'nde Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarında, antik kentin zengin kültürel mirasına dair yeni buluntular elde ediliyor. Roma ve Erken Bizans dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılan antik kentte sürdürülen kazılar, bölgenin tarihi hakkında önemli ipuçları sağlıyor.
HAZRETİ SÜLEYMAN’IN MIZRAKLI BETİMİ İLK KEZ ANADOLU’DA GÖRÜLDÜ
Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, SDJ-3 olarak adlandırılan bölgede ortaya çıkan kolye ucunun Anadolu arkeolojisi için özel bir eser olduğunu belirtti. Çelikbaş, "Bu kolyenin ön yüzünde Hazreti Süleyman'ın bir at üzerinde elinde mızrakla şeytanı mızraklarken betimlendiği görülüyor. Hazreti Süleyman, İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik dinlerinde önemli bir figürdür. Bu betimleme, Hazreti Süleyman’ın üç din tarafından tanınan rolünü ve askeri gücünü yansıtan bir sembol olabilir" dedi.
"RABB'İMİZ KÖTÜLÜĞÜ YENDİ" YAZILI KİTABE VE DÖRT KUTSAL MELEĞİN İSİMLERİ
Kolye ucunun üzerindeki kitabelerden birinde "Rabb'imiz kötülüğü yendi" ifadesinin yer aldığını belirten Çelikbaş, arka yüzünde ise dört kutsal meleğin adının bulunduğunu söyledi. Eserin dini anlamının yanı sıra, Hadrianopolis Antik Kenti'nin o dönemlerde askeri bir üs olarak kullanıldığının göstergesi olabileceğini ifade etti.
BENZER BİR BULUNTU KUDÜS'TE ORTAYA ÇIKMIŞTI
Doç. Dr. Çelikbaş, bu eserin benzer bir betimleme açısından Kudüs'te bulunmuş bir örneğiyle paralellik taşıdığına dikkat çekerek, “Bu kadar uzak mesafelerde benzer betimlemelerin bulunması, Hadrianopolis’in antik dönemde önemli bir dini merkez olabileceğine dair işaretler veriyor" dedi.
Hadrianopolis’te yapılan kazılarda, antik kentin sahip olduğu askeri ve dini özellikler hakkında yeni buluntular elde edilmeye devam ediliyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.