Artık her öğretmene 15 öğrenci!

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye genelinde tüm ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 15'e düşürülmesi hedefini koydu.

Artık her öğretmene 15 öğrenci!
Yayınlanma:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm eğitim kademelerinde ilişkin 2015-2019 yılları arasında yapılacak çalışmalarını içeren ''Stratejik Plan'' taslağı Kalkınma Bakanlığına gönderdi.

MEB Stratejik Plan koordinasyon ekibince, yaklaşık 35 bin sayfa uluslararası metin, rapor, belge ve nitelikli eğitim verdiği kabul edilen ülkelerin eğitim sistemleri incelendi. İncelemeler sonucunda bireye özgü, bireyin ilgi ve yeteneklerini ön planda tutan "her çocuğun dahi bir tarafı vardır" felsefesi ve bilgi eksenli eğitim-öğretimin aynı zamanda beceri, tutum ve davranış eksenli bir yöne evrildiği hususu öne çıktı. Bu hususlar, plana yansıtıldı.

Hedef eğitimde kaliteyi artırmak

"Hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi" vizyonuyla hazırlanan plan, eğitim ve öğretime erişim, eğitim ve öğretimde kalite ile kurumsal kapasitenin geliştirilmesi eksenlerinde kurgulandı.

Stratejik Planda, yer alan hedeflerden bazıları şöyle:

"-Öğrencilerin, farklı kültürleri tanıyarak birlikte yaşama bilincini edinmeleri için ulusal ve uluslararası hareketliliği teşvik edilecek.

-FATİH Projesi kapsamında eğitim ve öğretim sisteminin teknolojiyle entegrasyonunu ve Z-Kitaplar ve elektronik ders içeriklerinin de eğitim kurumlarında daha etkin kullanılması sağlanacak.

-Açık öğretim okullarındaki eğitim ve öğretimin kalitesi artırılacak.

-Mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması için sektörle etkin bir işbirliğine gidilerek hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin sektörle ilgili güncel bilgi ve becerileri kazanmaları sağlanacak.

-Eğitimden erken ayrılma oranı yüzde 50'ye düşürülecek.

-Öğrencilerin en az bir yabancı dili iyi derecede öğrenmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.

-Eğitim ve öğretimden ayrılma oranını ve 10 gün ve üzeri devamsızlık yapan öğrenci oranı yüzde 50'ye düşürülecek.

-Özel eğitiminin okul öncesindeki payı yüzde 9,16'dan yüzde 23'e, ilkokuldaki payı yüzde 3,31'den yüzde 6'ya, ortaokuldaki payı yüzde 3,51'den yüzde 7'ye çıkarılacak.

-Organize sanayi bölgelerinde bulunan özel mesleki ve teknik okul sayısının 20'den 120'ye çıkarılacak.

-Türkiye genelinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısını ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde 15'e düşürülecek. MEB'in yayımladığı 2014-2015 eğitim öğretim yılına ilişkin istatistiklere göre, ilkokul kademesinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 18, ortaokullarda 17 ve liselerde 14 olarak gerçekleşmişti. 

-Okullardan internet alt yapısı, tablet veya etkileşimli tamamlanma oranı yüzde 35,31'den yüzde 100'e çıkarılacak.

-Kütüphane sayısı artırılacak.

-Kütüphanesi olan okul oranı, yüzde 39,2'den yüzde 50'ye çıkaracak.

-Okul, öğrenci ve öğretmenlerin yaptığı patent ve faydalı model başvuru sayısı arttırılacak.

-Engellilerin kullanımına yönelik düzenleme yapılan okul veya kurum oranını yüzde 42,47'den yüzde 100'e çıkarılacak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.