Çocuğunuz Ateist Olsa Ne Yapardınız?

Yapılan araştırmalar Türkiye'de gençlerin gün geçtikçe İslam dininden uzaklaştığı Ateizm, Deizm ve Agnostik gibi akımları benimsediği görülüyor. Peki, günümüz toplum yapısında çocuğunuz ateist olsa tepkiniz ne olurdu? Detaylar Haberimizde...

Çocuğunuz Ateist Olsa Ne Yapardınız?
Yayınlanma:

“ALLAH’IN SORDUĞU SORULARI DEĞİL, BİR BABANIN SORACAĞI SORULARI SORARIM.”

Bir vatandaş: “İlk başta sorgulamam. Zaten babası olarak düzgün eğitimi ve düzgün kabiliyeti yükleyebildiysem, bunda bir problem görmem. O yüzden çok fazla ‘neden bunu yaptın?’ diye sormak yerine, ‘bir problemin, derdin var mı? ‘ diye sorarım. Yani Allah'ın sorduğu soruları değil bir babanın soracağı soruları sormayı tercih ederim. Burada çözüm üretmek yanlış bir şey. Çünkü herkes kendi seçimini yapabilir. Gerekli eğitimi ve bilgiyi verdikten sonra ben ona ebeveyni olarak bunu yükledikten sonrasında kendi seçimlerini tabii ki yapabilir. Çünkü orada özgür bir birey olarak yaşaması gerekir. Ben olmadığımda yine bunları yapacaktır. O yüzden önemli olan şey burada babalık vazifesini yerine getirip geri kalanı Allah'a bırakmak olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“ÇOCUK DOĞDUĞUNDAN İTİBAREN EBEVEYNLERİNİN DİNİNE GÖRE YETİŞMEK ZORUNDA KALIYOR.”

Bir başka vatandaş: “Günümüz Türkiye’sinde bize bir İslam felsefesi aşılıyorlar ve çocuk doğduğu andan itibaren annesinin babasının dini duygularını kendisini empoze ederek ya da büyükler, ebeveynler olarak bunu zorla öğreterek çocuğu o doğrultuda yetiştiriyoruz. Avrupa bu standartları çok iyi bir şekilde tamamlıyor. Çocuğumun dindar bir insan olmasını ister miyim? Ben bir öğretmenim. 16 yıllık öğretmenlik hayatım içerisinde de kimseye bu tarz durumlar hakkında bir baskı uygulamadım, göstermedim. Ateist olmasını ister miyim; tamamı ile dinsizlik durumu içerisinde olmasını istemem. Ama bizi insan yapan varoluşsal durumlar içerisinde olabilir diyorum. Seçim hakkının olması gerektiği kanaatindeyim. Din neye göre var kime göre var? Bugün Sümerler tarihine baktığımız zaman bundan 6000 yıl önce incelediğimiz zaman, Allah dâhil birçok kavramın orda geçtiğini daha sonra Kur’an-ı Kerim’de de aynı şekilde benzer tabirlerin olduğunu gördüğü zaman insan bunu otomatik olarak sorgulama ihtiyacı duyuyor.” dedi.

“EVLATLIKTAN RED EDERİM.”

Başka bir vatandaş ise: “Burada çocuk yetiştirmek çok önemli. Ateistliğe gidene kadar ne olmuş ne bitmiş onu bilmek lazım. Aslında bu biraz da aileden gelen bir şey. Mesela adam belki müftüdür. Fakat eğer iyi bir eğitim vermezse çocuğunun ateist olma ihtimali var. Şahsen ben çok net söylüyorum evlatlıktan reddederim. Ama şu an o çocuğun ruh halini de bilmek önemli. Mesela o zamana kadar nerededir, hangi çevrededir, bu zamana kadar ne yapılmış olabilir öğrenmek lazım. Ateistlik sorusu biraz daha derin bir soru aslında. Düşünsenize aynı olay birinin başına geliyor. Ben daha şahit olmadım böyle bir şeye, Konya’da olduğumuz için herhalde. Çözüm varsa kesinlikle yapılır. Çünkü evlat bu. Ama mesela baktın kafasında oturtmuş o fikri değiştiremiyorsun da kendi bilgini aşılayamıyorsun bence ateistlik, lgbt konuları ahlaki mevzular. Bunlar biraz da özden kaynaklı. Bunu biraz da vicdani sorgulaması gerek, kendisinin yapması lazım. Eğer zaten ateistim diye düşünebiliyorsa bence farklı şeyler de düşünüp bu konuya varabilir. Bu konuya ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığımız için ne yapılabilir ilk önce bunu öğrenmek lazım. Burada direkt bir şey söylemek yanlış olur bence. dedi.

“KENDİ DİNİMİ ONA AŞILAMAYA ÇALIŞIRDIM.”

Bir vatandaş ise: “Tabii ki onun kendi özgür düşüncesi ama kendi dinimi de illaki ona aşılamaya çalışırdım, bir şeyleri öğretmeye çalışırdım. Baskı altında illaki bir şey olmaz. Ama dediğim gibi hani en azından çabalardım ya tekrar Müslümanlığa dönmesi için.” dedi. “SAYGI DUYARDIM.” Bir vatandaş : “Önce konuşurdum onunla. Kendi düşüncesi, ne düşünüyorsa onu yapsın, beni ilgilendirmezdi. Ama benim inancıma göre konuşurdum, ikna etmeye çalışırdım. Eğer onun düşüncesi farklıysa müdahale etmezdim, saygı duyardım.” dedi.

“ÖZENTİLİKTEN DOLAYI MI DİYE DÜŞÜNÜRDÜM.”

Bir başka vatandaş: “Ergenlik çağında oluşan bir şey mi, özentilikten dolayı mı yoksa gerçekten bunları mı düşünüyor diye konuşurdum. Olursa da yapacak bir şey yok, saygı duyardım büyük ihtimalle.” dedi.

“HER ŞEYİ BİLİYORSA BİR SORUN OLMAZDI.”

Başka bir vatandaş: “Önce şaşırırdım, biraz araştırma yapardım, ona göre bir karar verirdim diye düşünüyorum. Ama ateist olmak istiyorsa, her şeyi biliyorsa eğer öğrenmişse ve ona göre ateist olmak istiyorsa bir sorun olmazdı büyük ihtimalle.” dedi.

“HİÇBİR ŞEYE İNANMAMAKTANSA, BAŞKA BİR DİNE İNANMASINI TERCİH EDERDİM.”

Bir vatandaş ise: “Önce kışkırtacağını düşündüğüm için tabii ki de sert bir tepki vermezdim. Ama hiçbir şeye inanmamaktansa başka bir dine inanmasını tercih ederdim ve bunun hakkında iyice araştırıp soruşturduğunu sorardım, saygı duyardım. Onun seçimi, onun hayatı derdim.” dedi.

“BİR ŞEYİ YASAKLIYORSAN O ÇOCUĞA CEZBEDİCİ GELİR.”

Bir başka vatandaş: “Şimdi insanın doğru yola ulaşması için bir şeyi araştırması lazım. Gerçekten ateistliğin, Müslümanlığın ne olduğunu biliyorsa ona hak vermek lazım. Ama Müslümanlığı bilen bir insanın da ateist olabileceğini düşünmüyorum. Şimdi kısıtlayıcı olduğun zaman bir şeye karşı hep onu çekersin. Bir şeyi yasaklıyorsan o çocuğa cezbedici gelmeye başlar. Ben yasaklamazdım ama doğruyu öğrenene kadar onu destekler, doğruyu görmesini sağlardım.” dedi.

“KENDİ HAYATI OLDUĞU İÇİN KARIŞMAZDIM.”

Bir vatandaş ise: “Sonuçta toplum olarak dayatılan şeyler var. Ama sonuçta kendi hayatı olduğu için bir şey yapmazdım, kızmazdım. Ama bunu düzeltmeye de çalışabilirdim. Sonuçta Müslümanlığa doğru belli inançlarımız var. Saygı duymaya çalışırdım ama tabii ki de Müslümanlığa daha çok yöneltirdim. Çünkü dinimiz çok güzel bir din.” dedi.

“ZORLA GERİ DÖNDÜREMEM.”

Başka bir vatandaş: “Benim için çok da önemli değil aslında. Tabii ben Müslüman olmasını da isterim ama öyle bir yolu seçtiyse bir şey de diyemem, zorla da geri döndüremem zaten dinde de zorlama yoktur. O yüzden çok da karışmazdım. Sadece söylerdim, anlatırdım ikna olursa olur olmazsa da artık ona kalmış bir şey. “ dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.