Türkiye'de gıda krizi!
16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yapılan basın açıklamasında, bu yılın teması "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için Gıda Hakkı!" olarak belirlendi.
Gıda hakkının günümüzde en çok ihlal edilen insan haklarından biri olduğu vurgulandı. Açıklamada, 2023 yılında dünya genelinde yaklaşık 733 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğu belirtilerek, “Dünyada açlık varsa, bu sadece kötüleşen iklim koşullarından değil, aynı zamanda uygulanan küresel neoliberal ekonomi ve tarım politikalarından kaynaklanmaktadır” denildi.
TÜRKİYE'DEKİ GIDA SORUNLARI
Türkiye'de, nüfusun yüzde 22’sinin yeterli gıdaya ulaşamadığı, yüzde 8.5’inin ise açlık sınırında yaşadığı aktarıldı. Gıda fiyatlarının dünya genelinde düştüğü, ancak Türkiye'de artmaya devam ettiği ifade edildi. Tarımsal üretimin dışa bağımlılığının artırılması ve yanlış politikaların tarımda sorunları derinleştirdiği kaydedildi.
ÇOCUKLARIN GIDA HAKKI
Açıklamada, çocukların gıda hakkının sosyal devletin temel yükümlülüklerinden biri olduğu vurgulandı. Yetersiz beslenmenin çocukların bilişsel yeteneklerini olumsuz etkilediği, okul yemeği programlarının ise çocukların eğitimine önemli katkı sağladığı belirtildi.
KAMUCU TARIM VE GIDA POLİTİKALARI
TMMOB’ye bağlı Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları, "kamucu tarım ve gıda politikaları"nı savunarak, gıda krizinin aşılması için kamu yönetimi bütçesinin tarım ve gıdadan tasarruf etmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Sonuç olarak, gıda hakkının sağlanmasının ve adil bir toplum oluşturulmasının, hem ulusal hem de küresel ölçekte ortak bir sorumluluk olduğu ifade edildi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.