Kule tipi Güneş Santrali nedir?

Temiz enerji çalışmaları giderek hız kazanırken çeşitli santral tipleri ortaya çıktı. Bu santrallerden biri de Mersin'de de yer alan Kule Tipi Güneş Santrali. Peki Kule Tipi Güneş Enerji Santrali nedir nasıl çalışır? Detaylar haberimizde...

Kule tipi Güneş Santrali nedir?
Yayınlanma:

Güneş enerji kuleleri ('Merkezi Kule' veya 'Heliostat' enerji santrali veya güç kulesi olarak da bilinir) güneş ışınlarını bir kuleye odaklayarak enerji üretir. Bu tip santraller, Heliostat adı verilen bir dizi aynayı kullanarak kollektör adı verilen kuleye güneş ışınlarını odaklar.

İlk dizaynlar odaklanmış ışınları suyu ısıtmak için kullanıp, ortaya çıkan buharı bir türbini çalıştırmak için kullanıyordu. Fakat teknoloji ilerledikçe, su yerine sodyum kullanan santraller ortaya çıktı. Bu değişikliğin sebebi, sodyumun yüksek enerji saklayabilme özelliğidir. Böylece güneş olmadığı halde enerji üretimi mümkündür.

375px-mersin-csp-field.jpg

Greenway CSP şirketinin yatırımıyla gerçekleşen Mersin Güneş Kulesi, Türkiye'nin ilk Kule Tipi Güneş Enerji Santralidir. Mersin'de bulunan ve 60 metre yüksekliğe sahip Yek-odaklı güneş enerjisi santral. Doğal sirkülasyonlu doğrudan buhar üretim kazanı 550 °C ve 55 bar basınçta çalışır. Alıcı dört buharlaştırıcı ve bir süper ısıtıcıya sahiptir ve 135 °'de açılıdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.