Bilim İnsanları 150 Dakikada Elmas Üretti!

Araştırmacılar, "Sıvı metal alaşımı kullanarak 1 atmosfer basınçta ve orta sıcaklıkta elmas yetiştirmenin bir yöntemini keşfettik" diyorlar.

Bilim İnsanları 150 Dakikada Elmas Üretti!
Yayınlanma:

Milyarlarca Yıllık Oluşum 150 Dakikaya Sığdırıldı

Bilim insanları, sıvı metaller kullanarak yepyeni bir yöntem geliştirerek, doğal elmasların oluşması milyarlarca yıl sürerken, 150 dakikada elmas üretmeyi başardılar. Bu buluş, elmas üretiminde çığır açma potansiyeline sahip.

Doğal elmaslar, yeraltındaki aşırı basınç ve sıcaklıklarda milyarlarca yıl boyunca oluşur. Sentetik elmaslar ise daha hızlı üretilebilse de, yoğun basınç altında tutulmaları gerekir ve bu işlem genellikle birkaç hafta sürer.

Güney Kore Temel Bilim Enstitüsü'nden araştırmacıların öncülük ettiği yeni yöntemde ise devasa bir sıkıştırmaya gerek kalmadan, sıvı metallerin karışımı kullanılarak 150 dakika gibi kısa bir sürede elmas üretimi gerçekleştiriliyor.

Deniz seviyesinde hissettiğimiz basınca eşdeğer olan 1 atmosfer basınç ve 1250 derece sıcaklıkta, bu yöntemle bir elmas filmi üretildi. Bu, normalde elmas üretmek için gereken basınçtan onbinlerce kat daha az.

Araştırmacılar, bu yenilikçi yaklaşımın sentetik elmas üretiminde önemli bir fark yaratacak şekilde ölçeklendirilebileceğinden eminler.

elmas-reu-16220-mertsahin-demircioglu-12-1.jpg

Karbonu sıvı metale eriterek elmas üretmek yeni bir fikir değil. Yarım yüzyıl önce erimiş demir sülfür kullanılarak bir yöntem geliştirilmişti. Fakat bu yöntemler 5-6 gigapaskal basınç gerektiriyordu ve karbonun tutunabilmesi için de bir elmas "tohumuna" ihtiyaç duyuluyordu.

Yeni yöntemde ise 1 atmosfer basınç yeterli oluyor ve elmas tohumuna ihtiyaç duyulmuyor.

Araştırmacılar, "Sıvı metal alaşımı kullanarak 1 atmosfer basınçta ve orta sıcaklıkta elmas yetiştirmenin bir yöntemini keşfettik" diyorlar.

jdn43-1714029329-0934-w75-mertsahin-demircioglu-0-h421.webp

Bu buluş, elmasların daha ucuz ve daha erişilebilir hale gelmesine, endüstriyel uygulamalarda daha yaygın kullanılmasına ve hatta uzay araştırmalarında yeni yollar açılmasına yol açabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.