Tarihte Bugün: 15 Nisan’da ne oldu? 15 Nisan’da Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler...

15 Nisan gününde Türkiye ve dünyada yaşanan başlıca gelişmeleri sizler için derledik

Tarihte Bugün: 15 Nisan’da ne oldu? 15 Nisan’da Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler...
Yayınlanma:

Bugün ne oldu?

1558 - Osmanlı Padişahı I. Süleyman’ın eşi ve sonraki padişah II. Selim’nin annesi Hürrem Sultan hayatını kaybetti.

1912 - 2340 yolcusuyla ilk yolculuğuna çıkan Titanik transatlantiği, Newfoundland’ın güneyinde bir buzdağına çarparak battı; olayda, 1513 kişi öldü.

1920 - Sacco ve Vanzetti adlarındaki iki İtalyan göçmeni, Massachusetts’te cinayet ve gasp suçlarıyla tutuklandılar. Yedi yıl sonra suçlulukları konusunda derin şüpheler mevcutken idam edilmeleri, Amerikan adalet sisteminin bir ayıbı olarak kalmıştır.

1921 - Osmanlı subayı ve Kuva-i İnzibatiye kumandanı Ahmet Anzavur hayatını kaybetti.

1922 - Kanadalı bilim adamları Frederick G. Banting ve Charles H. Best, şeker hastalığına karşı kullanılan insülini buldu.

1923 - Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni seçimlerin yapılması kararını alarak, son oturumunu gerçekleştirdi.

1925 - Doğu’da isyan başlatan Şeyh Said yakalandı. (Şeyh Sait, 15 Nisan 1925 günü Bingöl ile Muş arasındaki Bağlan’da (Solhan) yer alan Çarpuh Köprüsü’nde sıkıştırıldı ve yanında bulunan ayaklanma liderlerinden Cibranlı Binbaşı Kasım Bey tarafından yakalanarak güvenlik güçlerine teslim edildi.)

1929 - İstanbul’da terzilik mektebi açıldı. Mektebin ilanı aynı yılın 26 Şubat’ında Vakit Gazetesi’nde yayınlandı. İlk Mektep mezunu ve Orta Mektep 2. ve 3. öğrencilerine yönelik açılan terzilik okulu, ayrıca katılacak olanlara kalacak yer dahi temin ediyordu.)

1933 - Ankara-İstanbul arasında tarifeli uçak seferleri başladı.

1946 - Millî Kütüphane Hazırlık Bürosu kuruldu. (Kütüphane, 16 Ağustos 1948’de okuyuculara açıldı. (Batılı ülkelerin kütüphanecilik deneyimlerinden yararlanmak ve kütüphanecilik eğitimi görmek üzere Avrupa’ya gönderilen ilk öğrencilerden biri olan dönemin Maarif Vekâleti Yayım Müdürü Adnan Ötüken 21 Aralık 1946 tarihinde Millî Kütüphane Hazırlık Bürosu Şefliğine getirilmiştir.)

1952 - ABD’nin stratejik bombardıman uçağı B-52 Stratofortress ilk uçuşunu yaptı.

1955 - İlk McDonald’s ABD’nin Illinois eyaletindeki Des Plaines’de açıldı. İlk günün kazancı 366,12 dolardı.

1967 - New York ve San Francisco’da yaklaşık 200 bin kişi, Vietnam Savaşı’nı protesto etti.

1969 - Akademisyen ve siyasetçi Yusuf Kemal Tengirşenk hayatını kaybetti.

1970 - Japonlar, (Canon) hesaplama sonuçlarını ısıya duyarlı kâğıt üzerine yazan ilk elektronik hesap makinesini üretti.

1976- Turizm Haftası: Turizm Haftası etkinlik programı 26.07.1976 tarih ve 1893 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanarak yürürlüğe girmiş, 1977 yılından itibaren Mart ayının ikinci Pazartesi günü olarak kutlanmıştır. 1983 yılından itibaren havaların soğuk olması ve turizm sezonunun açılışı gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın da görüşü alınarak Makam Onayı ile 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanmasına karar verilmiştir. Toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla, kutlanmaktadır.)

1978 - Türk atlet Veli Ballı, Hollanda’da yapılan 9. Uluslararası Westland Maratonu’nda birinci oldu.

1994 - Dünyanın en geniş kapsamlı ticaret antlaşması olan GATT, 120 ülkenin imzasıyla kabul edildi.(Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması, uluslararası ticareti, haklar ve sorumluluklar açısından düzenleyen çok taraflı bir anlaşmadır. 1947’de 23 ülke tarafından imzalanan bir anlaşma ile kurulmuştur. 1 Ocak 1948’de de yürürlüğe girmiştir.)

1995- Büyümenin İzlenmesi Günü: Türkiye’de doğan her bebek; doğumdan sonra ilk yıl içinde 9, 6 yaşına dek 16 defa izlenmektedir. Büyümenin İzlenmesi Günü Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Programı kapsamında; 1995 yılından itibaren her yıl 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü olarak kutlanmaktadır.

2012- Dünya Sanat Günü (Türk sanatçı ve Ulusal Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, toplantıda Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önerdi. Bu öneri çoğunluk oyu alarak, her yıl 15 Nisan tarihinde World Art Day (WAD) olarak kutlanılması kararı alındı. 2012 yılı itibarıyla kutlanmaya başlanılmıştır)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.